UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: Hladan tuš za Konakovića – „Koalicija Osmorke skupa s HDZ-om nema taj treći nužni uvjet…“

Postavlja se pitanje kako će na ovakve najave iz Čovićevih redova reagirati lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je sve do sada eksplicitno tvrdio kako SDA neće u vlast na federalnoj razini te kako bi takav scenarij bio šok za njega i njegovu stranku!?

  • Politika

  • 13. Feb. 2023  13. Feb. 2023

  • 25

CIK BiH je ovjerio kandidatske liste za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, te ih uputio Parlamentu Federacije. No, pitanje je hoće li  nakon toliko godina tehničke vlade napokon biti formirana federalna vlast. SDA bi po svemu sudeći mogla blokirati taj proces.

Politički analitičar Enver Kazaz kazao je za HDZ-ovu RTV HB kako je realno očekivati da će SDA blokirati formiranje vlasti u Federaciji u BiH.

U BiH, kao i u drugim višenacionalim državama sa složenim ustavnim uređenjem i formiranje vlasti je složenije. Vlast je najjednostavnije formirati u Republici Srpskoj, koja je manje-više unitarno uređena. I formiranje vlasti na razini BiH prilično je jednostavno, dovoljno je imati većinu u Zastupničkom domu, mada bez većine u Domu naroda vlast se može uspostaviti ali teško može funkcionirati. No, u drugom bh. entitetu – Federaciji BiH za formiranje vlasti, nakon Schmidtovih intervencija u Ustav FBiH i Izborni zakon BiH, moraju se ispuniti tri uvjeta, poručuje novinar Milan Šutalo, medijska perjanica Čovićevog HDZ-a.

Koalicija mora imati većinu ne samo u Zastupničkom i Domu naroda već i u sva tri nacionalna kluba ili bar minimalno 11 izaslanika u svakom od nacionalnih klubova, koliko je potrebno da bi mogla predložiti tročlano i tronacionalno čelništvo FBiH.

Koalicija Osmorke, podijeljena u dva bloka, s HDZ-om nema taj treći nužni uvjet - 11 izaslanika u bošnjačkom klubu federalnog Doma naroda, bez kojeg ne može izabrati jednog od tri (do)predsjednika FBiH. A bez toga ne može imenovati premijera FBiH.

Naime, više je nego jasno da SDA-ov kandidat za dopredsjednika FBiH Refik Lendo, ako i kada s drugo dvoje kandidata HDZ-ovom Lidijom Bradarom i SDP-ovim Igorom Stojanovićem bude izabran u Predsjedništvo FBiH neće dati suglasnost za imenovanje premijera koaliciji u kojoj ne bude njegova SDA, rezignirao će Šutalo.

Visoki predstavnik Christian Schmidt, čini se, nema namjeru ponovo intervenirati, kako bi koaliciji Osmorke i HDZ-a osigurao vlast. A i bilo bi opasno da omogući uspostavu vlasti zaobilaženjem jednog od tri nacionalna kluba. Jer, već u nekoj sljedećoj situaciji mogao bi se zaobići hrvatski klub, odnosno isključiti legitimne predstavnike Hrvata iz federalne vlasti, poručuje Šutalo.

Po svemu sudeći koalicija HDZ BiH- Osmorka neće moći uspostaviti vlast u Federaciji BiH i sve je izglednije da će se morati praviti nova partnerstva - najrealnije je ono da koaliciju na federalnoj razini čine stranke čiji će dužnosnici činiti Predsjedništvo FBiH- HDZ, SDA i SDP- koja može ispuniti sva tri “matamatička” uvjeta za formiranje federalne vlasti, piše Milan Šutalo, medijska perjanica Čovićevog HMS-a.

Što se pak tiče koalicije Osmorke i HDZ-a, Kazaz ističe kako je ona obećavajća te kako će se uskoro rješavati ključne stvari poput Izbornog zakona u BiH.

-Tenzije između hrvatskog i bošnjačkog političkog bloka su ovom koalicijom prestale, ali to ne znači da je politički problem riješen. Izborni zakon je moguće riješti kroz politički dijalog, smatra Kazaz.

Postavlja se pitanje kako će na ovakve najave iz Čovićevih redova reagirati lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je sve do sada eksplicitno tvrdio kako SDA neće u vlast na federalnoj razini te kako bi takav scenarij bio šok za njega i njegovu stranku!?

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...