BURNO U „UTISKU NEDELJE“: „Ovo je katastrofa, posljednji popis pokazuje na kakvoj se nizbrdici nalazimo, a da ne govorimo o stanju morala, ekonomije ili institucija…“

„Pregovori su bili katastrofalni i ovo je jedino što smo mogli da očekujemo“, naveo je on.

  • Regija

  • 13. Feb. 2023  

  • 1

Da li je evropski prijedlog, odnosno francusko-njemački plan, zaista rješenje za Kosovo. O ovoj temi u „Utisku nedelje“ TV Nova S govorilo je beogradski historičar Milan St. Protić.

Milan St. Protić ocijenio je da je ovaj evropski prijedlog nepovoljan za Srbiju i dodao da su do takvog nepovoljnog sporazuma doveli pregovori koji su vođeni, kako je istakao, pogrešnim putem.

Protić je kazao da ga istorija uči da je u posljednjih 80 godina „iz koraka u korak“ Kosovo sve dalje od Srbije.

„Ono što je bitno jeste da je pregovore trebalo voditi drugačije…. Ja se trudim koliko mogu da sagledam srpstvo u cjelini i ta ocjena do koje dolazim je katastrofalna. Posljednji popis pokazuje na kakvoj se nizbrdici nalazimo, a da ne govorimo o stanju morala, ekonomije ili institucija“, rekao je Protić.

On je ocijenio da je Srbija još 2001. godine imala neku šansu da se nešto uradi i da je ona propuštena.

„Pregovori su bili katastrofalni i ovo je jedino što smo mogli da očekujemo“, naveo je on.

On je istakao da je jedina „slamka spasa“ za Srbiju i srpski narod da postane punopravna članica Evropske unije.

„Nisam čak ni to siguran da je garancija, ako prihvatimo ovaj plan… Onog trenutka kada Srbija postane punopravna članica EU diže se rampa na članstvo Kosova u UN“, rekao je on.

Upitan o svojoj izjavi da je tokom jednog gostovanja uputio savjet Srbima na Kosovu da se „dosele u Srbiju“, Protić je kazao da na Kosovu stradaju „neki nevini i nedužni ljudi“, a koje u Srbiji koriste kao argument za odbranu teritorije.

„A vrlo dobro znamo da to neće promijeniti ništa, već naprotiv“, rekao je on i dodao da je njemu postalo „licemjerno i bezdušno prema sopstvenom narodu o kojem navodno brinu“.

„Obučemo skupa odijela, sjednemo u skupe limuzine, odemo tamo na nekoliko sati i podijelimo im neke poklončiće i keks i čokolade i mislimo da smo nešto uradili. To je za mene najveći stepen nacionalne hipokrizije. Znamo da im bolje neće biti, nikad“, izjavio je Protić te dodao:

„Da li je Kosovo član Ujedinjenih nacija ili ne, da li će to nekako da se reflektuje na život Srba na Kosovu? Neće. To je kapric Beograda da im ne da, a kapric Albanaca da uđu. Kapric Zapada da istjera ono što je započeo“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...