CIK BiH POTVRDIO: Zlatan Begić nije uputio žalbu na kandidatsku listu za izbor (pot)predsjednika FBiH

"Obavještavamo vas da nije uložena žalba na Odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine od 07.02.2023. godine, kojom se ovjerava kandidatska lista za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, te da je ista pravosnažna sa danom 10.02.2023. godine", navedeno je iz CIK-a.

  • Politika

  • 14. Feb. 2023  

  • 14

Centralna izborna komisija je potvrdila da nije upućena žalba na Odluku CIK-a kojom se ovjerava kandidatska lista za izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH i da je ona pravosnažna od 10. februara 2023. godine. S tim u vezi Parlament FBiH može glasati o potvrđivanju liste kandidata, piše Klix.ba.

"Obavještavamo vas da nije uložena žalba na Odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine od 07.02.2023. godine, kojom se ovjerava kandidatska lista za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, te da je ista pravosnažna sa danom 10.02.2023. godine", navedeno je iz CIK-a.

Podsjećamo, iz Socijaldemokratske partije su ranije tvrdili da je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatan Begić (DF) blokirao izbor rukovodstva FBiH ulaganjem žalbe na odluku CIK-a kojom se njegova prijava za poziciju (pot)predsjednika FBiH iz reda Ostalih odbija.

Iz SDP-a su to navodili kao objašnjenje zašto Nermin Nikšić nije do 6. februara dostavio potpise većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Samo dostavljanje potpisa većine u Predstavničkom domu FBiH nema nikakav formalno-pravni značaj, niti je povezano s izborom (pot)predsjednika FBiH.

CIK je Begićevu kandidaturu odbio iz dva razloga. Prvi je jer članovima državne Izborne komisije nije bilo jasno kako se on izjašnjava te je član CIK-a Ahmet Šantić kazao kako to iz podneska koji im je dostavljen uopšte nije vidljivo.

Drugo, Begića je predložila grupa od tri delegata u Domu naroda FBiH Albin Zuhrić, Senita Handukić i Sandra Imširović.

Međutim, kako vidimo, Begić uopšte nije uputio žabu CIK-u, a što je on potvrdio 9. 2. 2023.

 

Begić je tom prilikom objasnio da je on žalbu uložio Sudu BiH, a ne CIK-u što znači da nije potrebno čekati nikakvu novu odluku CIK-a da bi se mogla održati sjednica Predstavničkog doma FBiH.

"Žalba je uložena Sudu BiH na raniju Odluku CIK-a zbog odbijanja ovjere moje kandidature, a ne na Odluku CIK-a kojom se ovjerava lista kandidata iz reda konstitutivnih naroda - koja je donesena kasnije (prvo se ovjeravaju kandidati pojedinačno, a onda se ovjerava lista kandidata). To iz razloga jer ja ne osporavam pravo bilo kojeg građanina da se kandiduje - uključujući i one koji pripadaju konstitutivnim narodima. Ja sam osporio odluku kojom se onemogućava moja kandidatura zbog etničke pripadnosti u konkretnom slučaju. Dakle, lista kandidata iz reda konstitutivnih naroda je ovjerena od strane CIK-a, na nju nije uložena žalba sa moje strane, procedura može da se nastavi (ako neko drugi nije uložio žalbu - a koliko znam nije)", rekao je Begić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...