OLIVER VARHELYI INDIREKTNO POHVALIO OSMORKU: "Po prvi put vidim pozitivne signale, vlast nikada brže nije formirana kao ova"

"Jasno je da je zemlja izgubila pet godina i nema još pet godina za gubljenje. Mladi napuštaju zemlju, ekonomska osnova je slaba i zato je BiH potrebna Evropa", kaže Oliver Varhelyi.

  • Evropa

  • 14. Feb. 2023  14. Feb. 2023

  • 6

Evropski komesar za susjedstvo i prošitenje Oliver Varhelyi izjavio danas da u Bosni i Hercegovini do sada nije viđeno tako brzo formiranje vlasti, ocjenjujući da se u našoj zemlji pojavljuju "pozitivni signali".

Odgovarajući na pitanja poslanika u Evropskom parlamentu (EP) na plenarnoj sesiji, Varhelyi je naveo da se dogovor pravi i u Federaciji "i to dosta brzo", što je, kako je dodao, prvi put u proteklih pet godina. "Mislim da je BiH veoma ozbiljno shvatila ponudu koju smo stavili na sto, a to uključuje i Republiku Srpsku zato što su i oni dio ovog formiranja vlade. Razumije se, to ne znači da će uslovi biti olakšani", istakao je ovaj evropski komesar. Napomenuo je da su uslovi za sljedeći korak jasni i uključuju osam kriterija plus jedan, koji su neophodni da se ispune kako bi BiH pristupila EU. 

"Postoji i 14 prioriteta koji treba da se ispune da bi se prešlo da pregovore. Jasno je da je zemlja izgubila pet godina i nema još pet godina za gubljenje. Mladi napuštaju zemlju, ekonomska osnova je slaba i zato je BiH potrebna Evropa. Bilo mi je drago kada sam vidio da koalicioni dogovor počinje sa evropskom perspektivom. To također znači da moraju da odaberu naše vrijednosti i pravila", poručio je Varhelyi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...