ZLATAN BEGIĆ U NEVJERICI: „Nevjerovatno, oni imaju odluku Suda BiH, čak je i citiraju…“

Begić je istakao kako je CIK zanemario činjenicu da je kandidovan građanin BiH koji po Ustavu BiH mora imati jednaka prava kao i svaki drugi građanin bez obzira na etničku i nacionalnu pripadnost.

  • Vijesti

  • 15. Feb. 2023  

  • 4

Zlatan Begić, državni parlamentarac i član Predsjedništva Demokratske fronte oštro je reagirao nakon što je u javnost procurila odluka Suda BiH koja mu još uvijek nije službeno dostavljena.

-Vrlo je zanimljivo (čak i nevjerovatno!) kako portal Klix ima odluku Suda BiH, pa je čak i citira, a meni odluka još uvijek nije službeno dostavljena i ja još uvijek ne znam šta u njoj piše!? Nevjerovatno, ne zbog medija - oni rade svoj posao, već zbog Suda! Šta li sad kuhaju sive zone režima, upitao se Begić!?

Podsjetimo, navedeni je portal objavio kako je Sud BiH u Apelacionom vijeću odlučio je o žalbi Zlatana Begića koja je podnesena protiv odluke Centralne izborne komisije BiH koja je odbila potvrditi njegovu kandidaturu za (pot)predsjednika FBiH.

CIK je odlukom od 2. februara 2023. godine odbio ovjeriti Zlatana Begića kao kandidata grupe delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Kluba Ostalih, za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH iz reda Ostalih.

Begić je izjavio žalbu ističući povrede postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i pogrešnu primjenu materijalnog prava te je predložio da Apelacioni odjel Suda BiH poništi rješenje i predmet ponovno vrati CIK-u na odlučivanje.

Zastupnik DF-a tražio je i da Sud BiH u meritumu odluči na način koji bi omogućio njegovu kandidaturu za izbor na funkciju predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH iz reda Ostalih u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine te u skladu sa odredbama Evropske konvencije i njenih protokola relevantnih u ovome predmetu.

Begić je istakao kako je CIK zanemario činjenicu da je kandidovan građanin BiH koji po Ustavu BiH mora imati jednaka prava kao i svaki drugi građanin bez obzira na etničku i nacionalnu pripadnost.

Sud je žalbu Begića, navodno, ocijenio neosnovanom te je istakao kako je CIK odlučio da odbije ovjeriti njegovu kandidaturu jer ga prema odredbama Izbornog zakona BiH nije predložilo 11 već tri kandidata i to iz reda Ostalih.

"Prijedlog kandidature Zlatana Begića je odbijen zato što je imao samo tri potpisa podrške grupe delegata iz Kluba Ostalih, što nije dovoljno bez obzira o kojim rokovima se radi, niti je u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH", dio je presude.

Sud BiH naročito je naglasio da nema ni ustavotvornu ni zakonodavnu nadležnost, pa ne može svojim djelovanjem zamijeniti institucije.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...