ZELENSKI KATEGORIČNO: "Nema dogovora s Putinom, ne damo ni djelić teritorija"

Zelenski je također rekao da je predviđena proljetna ofanziva već počela.

  • Evropa

  • 16. Feb. 2023  16. Feb. 2023

  • 0

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je odbacio mogućnost da se njegova zemlja odrekne bilo kojeg dijela svog teritorija u potencijalnom mirovnom sporazumu s Rusijom.

U intervjuu za BBC povodom obilježavanja godinu dana od ruske invazije punog opsega upozorio je da bi ustupanje dijela teritorija značilo da će se Rusija možda kasnije "vratiti" kako bi zauzela i ostatak Ukrajine.

Zelenski je također rekao da je predviđena proljetna ofanziva već počela.

"Ruski napadi već se događaju iz nekoliko smjerova", rekao je. Ipak, vjeruje da će se ukrajinske snage nastaviti opirati napredovanju Rusa sve dok ne budu u stanju pokrenuti protuofanzivu. Ponovio je svoje zahtjeve za više vojne pomoći sa Zapada.

"Naravno, moderno oružje ubrzava mir. Oružje je jedini jezik koji Rusija razumije", poručio je. Prošle sedmice sastao se s čelnicima Ujedinjenog Kraljevstva i EU u pokušaju da pojača međunarodnu podršku i zatraži moderno oružje za odbranu svoje zemlje. Kada je ukrajinski predsjednik zatražio moderne borbene avione, britanski premijer Rishi Sunak rekao je kako to pitanje još uvijek "nije na stolu".

"Nadam se da se Bjelorusija neće uključiti u rat"

Kijev postaje sve frustriraniji brzinom kojom zapadno oružje dolazi. Tenkovi koje je prošli mjesec obećao niz zapadnih zemalja, uključujući Njemačku, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, još sedmicama neće stići na ratipte.

Zelenski se također osvrnuo na prijetnju bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka da će ratovati uz ruske trupe sa svog teritorija ako i jedan ukrajinski vojnik pređe granicu.

"Nadam se da se (Bjelorusija) neće pridružiti (ratu). Ako se pridruži, borit ćemo se i preživjet ćemo", uvjeren je.

Ruske snage pokrenule su dio svoje opsežne invazije iz Bjelorusije prije 12 mjeseci. Rusi su krenuli južno prema glavnom gradu Kijevu, ali Ukrajinci su uzvratili i natjerali ih na povlačenje u roku od nekoliko sedmica, nakon što su pretrpjeli teške gubitke, prenosi Index.hr.

Na pitanje je li iznenađen ruskom taktikom u ratu, Zelenski ju je opisao kao "bezvrijednu". "Ako su njihovi vojnici primili (i izvršili) te naredbe, to znači da dijele iste vrijednosti", objasnio je ukrajinski čelnik.

"Svaki kompromis bi nas oslabio kao državu"

Ukrajinski podaci objavljeni ove sedmice sugeriraju da su ruske snage u Ukrajini ovog mjeseca umirale u većem broju nego u bilo kojem trenutku od prve sedmice njihove invazije. 

Brojke se ne mogu provjeriti, ali ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva reklo je da su trendovi "vjerojatno tačni". "Danas naš opstanak ovisi o našem jedinstvu. Vjerujem da se Ukrajina bori za svoj opstanak", nastavio je. Tvrdi kako se njegova zemlja približava Evropi ekonomski, ali i vrijednosno. 

"Odabrali smo ovaj put. Želimo sigurnosne garancije. Svaki teritorijalni kompromis učinio bi nas slabijima kao državu. Ne radi se o samom kompromisu. Zašto bismo se toga bojali? Svaki dan imamo milione kompromisa u životu. Pitanje je s kim (pregovarati)? S Putinom? Ne. Zato što nemam povjerenja", zaključio je. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...