NJEMAČKI KANCELAR POZVAO ZAPADNE SAVEZNIKE: "Ako možete poslati tenkove Ukrajini, napravite to odmah"

"To znači da svi oni koji mogu dati tenkove to sada i trebaju učiniti", rekao je kancelar. Njemačka će pružiti svu potrebnu podršku u obuci, opremi i logistici, dodao je.

  • Evropa

  • 17. Feb. 2023  

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz danas je pozvao zapadne saveznike da udruže snage i dostave tenkove Ukrajini, a Njemačka je u tome spremna preuzeti vodeću ulogu.

Otvarajući konferenciju o sigurnosti u Muenchenu, Scholz je rekao da su tenkovi nužni kako bi se održala podrška Ukrajini, suočenoj s novom ofanzivom Moskve.

"To znači da svi oni koji mogu dati tenkove to sada i trebaju učiniti", rekao je kancelar. Njemačka će pružiti svu potrebnu podršku u obuci, opremi i logistici, dodao je.

Berlin je ranije najavio da će Kijevu poslati 14 tenkova Leopard. Ostale vojske koje ih imaju trebaju dozvolu Njemačke za izvoz. Scholz je rekao da je Njemačka poslala Ukrajini više oružja od bilo koje druge države u kontinentalnoj Europi i da je zbog rata čak prekinula dugogodišnju politiku zabrane izvoza oružja.

"Našim sugrađanima koji to dovode u pitanje poručujem: ne produžuje rat naše oružje, nego upravo suprotno. Što prije ruski predsjednik Vladimir Putin shvati da ne može ostvariti svoje imperijalističke namjere, to će rat prije završiti", istaknuo je kancelar. 

Ipak, procijenio je da rat neće ubrzo završiti. "Mislim da je mudro da se pripremimo na dugotrajan rat", rekao je Scholz, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...