KAPACITET SE POVEĆAVA ZA 60 POSTO: Sarajevo dobija terminal svjetske klase, evo kako izgleda (FOTO)

Aerodrom je u procesu postavljanja novog automatiziranog sistema za rukovanje prtljagom. U toku su i radovi na proširenju parkinga.

  • Ekonomija

  • 18. Feb. 2023  

  • 0

Izgradnja nove zgrade terminala Međunarodnog aerodroma Sarajevo ulazi u završnu fazu, a završetak radova očekuje se ove godine.

Nova zgrada prostire se na četiri sprata i 10.000 kvadratih metara. Sadržavat će dvanaest šaltera za prijavu, pet gateova i jedan stakleni zračni most koji je već montiran i povezan sa zgradom.

Dva postojeća zračna mosta u aerodromu bit će zamijenjena kako bi odgovarala novopostavljenom. Novi objekt povezan je s postojećim terminalom kako bi se formirala jedinstvena funkcionalna jedinica s kapacitetom za rukovanje dva miliona putnika godišnje.

Aerodrom je u procesu postavljanja novog automatiziranog sistema za rukovanje prtljagom. U toku su i radovi na proširenju parkinga. Kada bude dovršen, imat će 11 mjesta za parkiranje aviona, u odnosu na sadašnjih sedam.

Kao rezultat toga, kapacitet će biti povećan za 60 posto. Popratit će ga opsežni radovi na elektroinstalacijama i kanalizaciji. Aerodrom planira u narednom periodu produžiti uzletno-sletnu stazu za 550 metara.

Za to su već kupili 60.000 kvadratnih metara zemljišta i počela s čišćenjem terena, izvijestio je Ex-Yu Aviation News.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...