HEROJ IZ BUGOJNA BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Hrabri Bosanac digao je Beograd na noge, vodio je akcije od Sarajeva do Tuzle, a onda su ga fašisti mučki ubili…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 19. Feb. 2023  

  • 4

Na 108. godišnjicu rođenja, sjećamo se lika i djela narodnog heroja Mahmuta Bušatlije Buša.

Buš se rodio u Bugojnu 1915. godine. Prijeratni je student na Pravnom fakultetu u Beogradu, gdje je bio i jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta.

Član Uprave Udruženja bosanskohercegovačkih studenata „Petar Kočić“. Član KPJ od 1937. godine. Napreduje u članstvu i od 1939. je član rukovodstva univerzitetskog odbora KPJ. Radio je i u Sarajevu. Kao partizanski ilegalac, djelovao je na pravcu od Sarajeva do Tuzle. Bušatlija je bio učesnik NOB-a od 1941. godine.

Poslije Aprilskog vijećanja CK KPJ 1941. godine, rukovodio je Vojnom komisijom, stvorenom pri pokrajinskom odboru KPJ za Bosnu i Hercegovinu. Kao takav, bio je suorganizator priprema za oružani ustanak u Bosni i Hercegovini.

Obilazio je stranačke organizacije u Bosanskoj krajini, centralnoj i istočnoj Bosni. Koncem ljeta 1941. godine, politički je djelovao u istočnoj Bosni. Izvodeći grupu ilegalaca iz Tuzle u Majevički partizanski odred 16. oktobra 1941. godine, upao je u ustašku zasjedu kod Gornje Tuzle, na Majevici. Izbio je okršaj s ustašama, pri čemu je teško ranjen i zarobljen. Sutradan je umro u tuzlanskoj bolnici.

Posmrtni ostaci Mahmuta Bušatlije pokopani su poslije rata u Grobnici narodnih heroja u Spomen-parku Vraca, na Trebeviću iznad Sarajeva. Ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) od 26. jula 1945. godine među prvim je borcima Narodnooslobodilačke vojske proglašen za narodnog heroja.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...