BIVŠI PREDSJEDNIK HRVATSKE STJEPAN MESIĆ: "Problemi Bosne i Hercegovine leže u Zagrebu i Beogradu"

"Pravi problem nije ni u Mostaru, ni u Sarajevu, ni u Banjoj Luci. Problem je u Zagrebu i Beogradu. Ovo miješanje u politiku zemlje sprječava Bosnu da se približi članstvu u EU", rekao je Mesić.

  • Regija

  • 20. Feb. 2023  

  • 1

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske i posljednji predsjednik Jugoslavije, rekao je za tursku agenciju Anadolija da Bosna i Hercegovina mora ući u EU jer time više neće biti "motiva za rat", te da su glavni krivci za opstrukcije u BiH Zagreb i Beograd.

Ulazak svih zemalja bivše Jugoslavije u EU omogućio bi daljnji razvoj unije, što bi zauzvrat "obogatilo Evropu", rekao je Mesić. Po Mesićevu mišljenju, Europi nedostaje vodstvo jer bi "pravi lideri" insistirali na brzom uključivanju i pomoći onim zemljama s manjim potencijalom.

Mesić je kazao da posljednjih godina EU i SAD nisu uspjeli izvršiti pritisak na reforme u zemlji, što je zauzvrat navelo nacionalističke političke vođe da "zarobe" državu.

"S jedne strane imate one koji se bore za građansku državu, za evropsku državu i one koji žele sami profitirati na nacionalizmu. Neki čak žele odvojiti dijelove Bosne i Hercegovine da se pripoje drugim državama. To je problem", rekao je Mesić.

Mesić je istakao da BiH neće moći napraviti korak u pozitivnom smjeru jer se Srbija i Hrvatska miješaju u njezine poslove, sve dok Europa i svijet to "trpe".

"Pravi problem nije ni u Mostaru, ni u Sarajevu, ni u Banjoj Luci. Problem je u Zagrebu i Beogradu. Ovo miješanje u politiku zemlje sprječava Bosnu da se približi članstvu u EU", rekao je Mesić.

"Bosna i Hercegovina je činjenica i nikakav Dodik i nikakva Ursula von der Leyen (predsjednica Europske komisije) to ne može promijeniti. Bosna je danas, a Bosna će biti u budućnosti", dodao je Mesić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...