NEVJEROVATAN ISTUP ZLATKA HADŽIDEDIĆA: "BiH je vodila prilično slijepu vanjsku politiku i oslanjala se na SAD i EU..."

U svemu tome, BiH je mogla drugačije da se ponaša kao na primjer Turska, poručio je Hadžidedić.

  • Politika

  • 20. Feb. 2023  

  • 4

Profesor međunarodnih odnosa Zlatko Hadžidedić govorio je za O kanal o posjeti amerilkog predsjednika Joea Bidena Kijevu.

Već sedmicama se govori o isporuci novih vojnih sistema Ukrajini, aviona i tenkova prije svega. Na pitanje šta vidi kao razlog razdora među zapadnim partnerima Ukrajine, Hadžidedić odgovara:

- Ovo je rat koji nije donio koristi Evropi. Odsječeni su energetski izvori. Ovaj rat dovodi do iscrpljivanja Evrope. 

Mnogi će reći da i budućnost regije ovisi od ishoda rata u Ukrajini. Čemu može voditi, kada je Zapadni Balkan u pitanju, eventualna ruska pobjeda u ratu?

- BiH je vodila prilično slijepu vanjsku politiku i oslanjala se na SAD i EU. Dopustila je da Rusija izgradi odnose sa jednim dijelom BiH i putevi ka saradnji postoje. Čoveku je normalno da stane na stranu zemlje koja je pod agresijom. Rusija ne igra časnu ulogu i niko ne bi trebao stati na stranu Rusije. Možda je i ovaj rat mogao biti izbjegnut da je postojala drugačija ravnoteža.  SAD je preko Ukrajine i zemlja Balkana vršila pritisak na Rusiju i umjesto da trpi pritisak Rusija se odlučila za rat. U svemu tome, BiH je mogla drugačije da se ponaša kao na primjer Turska, poručio je Hadžidedić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...