NENAD STEVANDIĆ U MOSKVI: Pravdao Dodika, govorio o sankcijama, a evo šta je poručio Putinovoj vlasti

Kako je saopšteno iz NSRS, tema sastanaka bili su odnosi Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, te načini jačanja bilateralnih i parlamentarnih odnosa.

  • Politika

  • 21. Feb. 2023  

  • 2

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, sa predsjednikom dr Nenadom Stevandićem na čelu, razgovarala je danas u Moskvi, sa zamjenikom predsjednika Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, Konstantinom Kosačevim.

Nakon toga, razgovor su vodili predsjednik Stevandić i predsjednica Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Kako je saopšteno iz NSRS, tema sastanaka bili su odnosi Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, te načini jačanja bilateralnih i parlamentarnih odnosa.

Stevandić je nakon sastanka izjavio da je postignut zajednički stav da je potrebno nastaviti zalaganje za održavanje mira.

On je dodao da će Republika Srpska nastaviti da čuva svoju neutralnost, te da Ruska Federacija nikada nije učinila ništa što bi povrijedilo Bosnu i Hercegovinu. Naglasio je da je privredne aktivnosti potrebno staviti u prvi plan.

Stevandić ističe da je sagovornicima objasnio specifičnu poziciju Republike Srpske.

"Svi sukobi moraju voditi ka miru i dogovoru. Republika Srpska svojim odlukama ne može da komanduje u Bosni i Hercegovini, ali na bazi konsenzusa može da sačuva balans između Evropske unije i drugih zemalja čiji odnosi sa Rusijom su trenutno pogoršani", rekao je on.

Dodao je da su odnosi Ruske Federacije i Republike Srpske stariji od ukrajinskog sukoba, te da će Republika Srpska i dalje ostati neutralna u tom sukobu, kao i prema svim razmiricama koje se nje, direktno, ne tiču.

"Ono što je nama bitno je da sačuvamo mir i ustavne kapacitete Republike Srpske, a u čemu imamo podršku Ruske Federacije. Rezolucije koje nisu usvojene zahvaljujući Ruskoj Federaciji nisu došle iz Bosne i Hercegovine, već iz drugih zemalja. Mi u Republici Srpskoj imamo izbalansiran pristup i prema Istoku i Zapadu i nadam se da će politika Republike Srpske dobiti svoju verifikaciju i razumijevanje i na Istoku i Zapadu", dodao je Stevandić i napomenuo da su stavovi, koji su izneseni danas u Rusiji, identični onim koje je pričao i tokom svoje posjete Salcburgu.

Pored predsjednika Stevandića, delegaciju Narodne skupštine Republike Srpske čine narodni poslanici Igor Žunić, Dragomir Vasić, te generalni sekretar Narodne skupštine Boran Bosančić.

Delegacija zvaničnu posjetu Moskvi nastavlja i sutra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...