DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE U BiH UPOZORILA STEVANDIĆA I EKIPU: "Posjetom Rusiji izolujete RS"

Entitetska delegacija u Moskvu je otišla tri dana uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, te na dan obraćanja naciji ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem je optužio Zapad da podstiče globalni rat kako bi uništio Rusiju.

  • Politika

  • 22. Feb. 2023  22. Feb. 2023

  • 8

Sastanak s visokopozicioniranim ruskim političarima koji snose odgovornost za invaziju na susjednu zemlju, ubijanje njenog naroda i uništavanje infrastrukture, ukazuje na loše rezonovanje i izoluje RS na međunarodnom planu.

Ovim riječima Delegacija EU u BiH ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) odlazak predstavnika vlasti RS u Moskvu 21. februara.

Predvodi je predsjednik NSRS Nenad Stevandić sa još tri poslanika entitetskog parlamenta - Igorom Žunićem iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Darkom Banjcem iz Narodne partije Srpske, te Dragomirom Vasićem iz Srpske demokratske stranke, koja se od 2003. godine nalazi na listi američkih sankcija.

Entitetska delegacija u Moskvu je otišla tri dana uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, te na dan obraćanja naciji ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem je optužio Zapad da podstiče globalni rat kako bi uništio Rusiju.

"To jeste demonstracija neusklađenosti, ne samo s politikama EU, već i vrijednostima demokratskog svijeta, koji je najsnažnije osudio rusku agresiju na Ukrajinu", dodaje se iz EU u BiH.

U istom tonu nastavlja i Američka ambasada u BiH. Za RSE navode kako je "odluka rukovodstva Skupštine RS da posjeti Moskvu uoči godišnjice ničim izazvane, ilegalne, sveobuhvatne invazije Rusije na Ukrajinu sramotna".

"Rusija je agresor u ovom sukobu. Njene akcije su rezultirale smrću hiljada civila i uništenjem čitavih gradova u susjednoj suverenoj državi Ukrajini. S režimom koji čini ratne zločine i zvjerstva ne može biti 'uobičajenog posla'", ističu u Ambasadi SAD-a.

Podsjećaju da su se "svi bosanskohercegovački lideri obavezali da će izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za svoje birače u okviru euroatlantske zajednice naroda".

"Da bi to postigli, trebali bi raditi na implementaciji 14 prioriteta EU i usklađivanju vanjske politike BiH sa EU, a ne posjećivati Moskvu", navodi se u odgovoru za RSE iz Ambasade SAD u BiH.

BiH se pridružila svim sankcijama EU protiv Rusije. Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o provođenju sankcija, jer se tome protive srpski ministri.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...