ANDREJ NIKOLAIDIS: "Dritan kao da misli - prezirem ljude koji su mene pustili da budem vlast"

U ranijem mizantropskom ispadu prezrenja prema sugrađanima, Abazović je saopštio da neki od njih imaju nizak IQ i da je to – njihova glupost – istinski problem ove zemlje. Shodno tom uvjerenju on je snimak sa Sukobina povezao sa predsjedničkim izborima.

  • Regija

  • 23. Feb. 2023  23. Feb. 2023

  • 1

Piše: Andrej NIKOLAIDIS (CdM)

Meni je Dritan najdraži kad ima ispade mizantropije. Kad je, ono, u fazonu: važi, građani, vidimo se.

U tom smislu, on je bliži DPS-u nego Spajiću, Bečiću i sličnim populistima. Da se razumijemo: manje-više svaki vladar prezire narod kojim vlada. Ponavljaju oni, naravno, da su „sluge građana“ i da im je glas građana svet, blablabla… Ali ako za hljeb zarađujete kao stajski radnik kod engleskog lorda, pa on svako malo – dok u govnavim čizmama preko ramena nosite vile – klekne pred vas i zakune se da on jeste bogat, ali je bogatstvo prihvatio samo zato da bi vama bio na usluzi – nećete mu povjerovati. Samo ćete željeti da prestane da vas zajebava.

Odsustvo ne populizma, nego same ideje da bi građani za njih trebali glasati još zbog nečega, osim da oni čuvaju Crnu Goru i ne dopuste novu 1918, DPS je dovelo do gubitka vlasti. Tvrdim: uprkos litijama i Amfilohiju, DPS ne bi izgubio izbore da je tokom 2020. plate povećao ne za 250, nego za samo 100 eura.

Dritan je ta škola. Groucho Marx je rekao: sa gnušanjem odbijam biti član bilo kog kluba koji bi mene primio za člana. Dritan je u tom smislu marxista, jer kao da misli: gnušam se ljudi koji su mene pustili da budem vlast.

Ako se tim ljudima ne sviđa moj limeni splav što vozi na liniji Kamenari–Lepetane, neka se voze okolo. Jeste to sat vožnje duže, ali zašto stati na tome? Zašto ne zatvoriti i tunel Vrmac? Zašto ne zabraniti i saobraćaj preko Trojice?

Zapravo, zašto saobraćaj ne usmjeriti tako da se građani u Škaljare spuštaju sa Njeguša? Ali ne: građani nisu zaslužili ni toliko. Realno, Boka je sa Barom i Ulcinjom sasvim dobro povezana preko Nikšića. Ako se građanima ne plovi u truloj kanti koja radi na guranje, imaju odličan put od Risna do Nikšića, modernu saobraćajnicu od Nikšića do Podgorice, a potom je ljepota: lagano uz čarobno Skadarsko jezero, pa kroz impresivni tunel i eto ga. Uz malo sreće, iz Risna u Ulcinj stigneš isti dan.

Ali džabe: građani zaista znaju biti nesnošljivi. Ne samo građani Crne Gore. Nego i građani Albanije, recimo. Tako je jedan od njih, saopštio nam je ministar policije i vojske Adžić, neprimjerenim ponašanjem natjerao crnogorskog policajca da ga ponižava i zlostavlja.

Isto je rekao i Dritan. Policajci su prišli građaninu Albanije zato što je ovaj napravio saobraćajni prekršaj. A šta je trebalo: da policajci zaskaču turiste ‘nako? Dobro: zato su mu prišli. A zašto su ga zlostavljali?

U ranijem mizantropskom ispadu prezrenja prema sugrađanima, Abazović je saopštio da neki od njih imaju nizak IQ i da je to – njihova glupost – istinski problem ove zemlje. Shodno tom uvjerenju on je snimak sa Sukobina povezao sa predsjedničkim izborima. Sa kojima je povezao i cataru, jer je, valjda, Milova kampanja trebala biti finansirana novcem sa linije Kamenari-Lepetane. Sad se Milo neće ni kandidovati, jer Milo nema para.

Kad vam sljedeći put budu pričali o tome kako je demokratija najmanje loša od svih sistema, sjetite se da u ovoj zemlji 100 posto vlasti ima čovjek koji ima dva posto podrške građana. Ako je to da vlada neko za koga građani (sa kojima se vladar sprda i vrijeđa ih) ne žele da vlada demokratija, kako onda, moliću lijepo, definišete diktaturu?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...