SEAD TURČALO O "POLITICI UMIRIVANJA BEZ PRESEDANA": "Zapad na Balkanu udovoljava ruskim igračima"

"Stabilokracija kao savremena inačica appeasement svoju kulminaciji doseže obnovom mantre o predsjedniku entiteta RS, Miloradu Dodiku, kao 'svježem povjetarcu', prepuštajući mu sigurnosni sektor čime, kako smo već vidjeli, Rusija postaje partnerska država u 'borbi protiv sigurnosnih prijetnji'",

  • Politika

  • 25. Feb. 2023  25. Feb. 2023

  • 1

"Dok je zapadna divizija međunarodne zajednice pokazala neočekivanu opredjeljenost u sankcioniranju Rusije, u pogledu zapadnobalkanskih filijala "ruskog sveta" pokazala je spremnost na "politiku umirivanja" (appeasement) bez presedana".

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo osudio je politiku Zapada na zapadnom Balkanu.

Govoreći na panelu "Evolution of propaganda narratives on Ukraine", koji je upriličen povodom godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, i on se osvrnuo na implikacije te agresije na na Bosnu i Hercegovini i zapadni Balkan.

"Nekoliko sedmica prije ruske agresije na Ukrajinu vladajuća struktura u entitetu Republika Srpska pokrenula je najveći politički napad na suverenitet Bosne i Hercegovine eskalirajući ga u sigurnosnu prijetnju zaključkom o pripremi zakona kojim se trebala uspostaviti Vojska RS koja je od strane Međunarodnog suda pravde proglašena jednom od institucija koja je počinila genocid u Srebrenici.

Iščekujući da ruska agresija na Ukrajinu proizvede geopolitički moment kojim bi se stvorili uvjete za secesiju te "reinkorpororanje" Kosova rukovodstvo entiteta Republika Srpska i Srbije bili su zatečeni propašću "legende o Crvenoj armiji" i dekonstrukciji "Putinove geopolitičke ingenioznosti" pred otporom Ukrajinaca i sankcijama bez presedana koje je uveo Zapad.

Ipak, i godinu dana nakon ruske agresije na Ukrajinu, Srbija, entitet Republika Srpska i dijelovi poltičkih struktura u Crnoj Gori primjenjuju identičan interpretativni okvir i opravdavajući diskurs o ruskoj agresiji kakav je korišten u vrijeme agresija protiv igenocida u Bosni i Hercegovini.

Paralelno se uz ovaj interpretativni okvir i opravdavajući diskurs rata u političkom i medijskom prostoru koji kontroliraju pomenuti akteri nastoji desubjektivizirati Bošnjake, Crnogorce i kosovske Albance kao politički narod, a države sa kojima se identificiraju (BiH, Crnu Goru i Kosovo) tretirati kao privremene tvorevine koje trebaju postati dijelom "srpskog sveta" koji će zapadnobalkanski prostor uvesti u "ruski svet".

Dok je zapadna divizija međunarodne zajednice pokazala neočekivanu opredjeljenost u sankcioniranju Rusije, u pogledu zapadnobalkanskih filijala "ruskog sveta" pokazala je spremnost na "politiku umirivanja" (appeasement) bez presedana. Što su intenzivnije oponirale uvođenju sankcija Rusiji, usklađivanju vanjske politike sa EU, dodijeljivali ordenje Vladimiru Putinu, organizirali skupove podrške Rusiji preko NVO povezanih sa vladajućoh strukturama, to je zapadna divizija međunarodne zajednice bila spremnija na udovoljavanje. Stabilokracija kao savremena inačica appeasement svoju kulminaciji doseže obnovom mantre o predsjedniku entiteta Rs, Miloradu Dodiku, kao "svježem povjetarcu", prepuštajući mu sigurnosni sektor čime, kako smo već vidjeli, Rusija postaje partnerska država u "borbi protiv sigurnosnih prijetnji", u Crnoj Gori prihvatljive političke opcije međunarodnoj zajednici postaju osuđenici koji su kolaborirali sa Rusijom u pokušaj puča iz 2016.godine.

Suštinski, stabilokracijom kao savremenom inačicom appeasementa spram ruskih političkih igrača/igrački na zapadnom Balkanu međunarodna zajednica postoja nenamjerni facilitator ruskog malignog utjecaja", naveo je Turčalo na panelu koji je organizirala Delegacija Evropske unije u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...