KONAKOVIĆ TVRDI DA JE DIPLOMATSKI IZBJEGAO SUKOBE: "Mogao sam se nagovoriti svakome..." (VIDEO)

Priliku je iskoristio da ponovo napadne novinare povodom vijesti o njegovoj press-konferenciji u Hrvatskoj i izjave o izbornom zakonu.

  • Politika

  • 25. Feb. 2023  25. Feb. 2023

  • 8

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković večeras je komentarisao svoje posjete zemljama regije.

Konaković je poručio da je došao u susjedne zemlje kako bi pokazao spremnost za razgovor te da se mogao "proslaviti" na turneji, ali da mu to nije bio cilj, prenosi Klix.ba.

"Mogao sam se proslaviti na turneji, mogao sam se nagovoriti svakome. Mogao sam se nagovoriti Vučiću za genocid, Abazoviću, Milanoviću za parfem i sapun. Mogao sam napraviti incident u sve tri države i dobiti poene. Ja sam im se o tome prije nagovorio javno, ali sada da to radim - građani nemaju ništa od toga", rekao je Konaković za FaceTV koji je kazao da njegova uloga šefa bh. diplomatije zahtijeva i drugačiji pristup.

Priliku je iskoristio da ponovo napadne novinare povodom vijesti o njegovoj press-konferenciji u Hrvatskoj i izjave o izbornom zakonu.

"Novinari imaju etički kodeks koji govori o neutralnom izvještavanju. Ali kad sam se vratio sa sastanka ovdje se proširio odvratan spin o dogovoru s vladom Hrvatske. Ovo je laž, pregledao sam kasnije još jednom tu press-konferenciju. Ovi laži udaraju na mene i na moju porodicu i to je moja crvena linija", poručio je Konaković.

On je poručio da su hrvatski zvaničnici rekli da se neće miješati u unutrašnja pitanja BiH te da im je on poručio da i ne mogu to raditi.

Podsjetit ćemo da je na sasvim jednostavno pitanje o tome da li se na sastanku Konakovića i Grlić Radmana govorilo o reformi izbornog zakona BiH (unutrašnje pitanje BiH), bh. ministar je odgovorio da nije, da je to definirano koalicionim sporazumom partnera na državnom nivou u BiH i da bi ta tema mogla biti na stolu na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Vijeća ministara u junu. Ovo je dakle parafrazirana suština, a u videoprilogu ispod poslušajte i pitanje i odgovor i zaključite sami šta je Konaković rekao.

Nakon prvobitnog, očiglednog previda na press-konferenciji, uslijedio je niz poruka sa sastanaka u Zagrebu o tome da će se o izbornoj reformi razgovarati isključivo u BiH. Dakle, Konaković je bio svjestan da je proklizao, bio nejasan, neprecizan ili kako god to nazvali. Ali to nije greška novinara ni medija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...