SNIJEG IZAZVAO BROJNE PROBLEME ŠIROM ZEMLJE: Saobraćajne nesreće u ZDK, dio Krajine ostao bez struje

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 t. Duga su zadržavanja na izlazu iz naše zemlje na graničnom prelazu Velika Kladuša.

  • Vijesti

  • 26. Feb. 2023  

  • 0

Snijeg koji je neprestano pada pada, nastavlja praviti smetnje u odvijanju saobraćaja na putevima na području Zeničko-dobojskom kantonu, pa tako i na magistralnom putu M-17, na kojem su od jutros evidentirane tri saobraćajne nesreće.

Na području Općine Žepče, oko 8:15 na području Golubinje došlo je do sudara Golfa te oko 8.45 sati i do izlijetanja DAF-a kod Brankovića, a oko 12 sati sudarila su se i dva putnička vozila u Vranduku kod Zenice.

Prema riječima dežurnog operativnog Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, u nesreći kod Zenice nije bilo i povrijeđenih, ali se saobraćaj, kao i u Golubinji, jedno vrijeme bio odvijao naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Podsjetimo, tri osobe iz Golfa te suvozač iz DAF-a, a usljed zadobijenih povreda u nesrećama kod Žepča, prevezene su u Kantonalnu bolnicu Zenica, dok je vozač golfa bio zadobio samo lakše povrede.

-Zbog odrona na putevima i rušenja stabala, dolazi do povremenih zastoja u odvijanju saobraćaja, ali radnici Dobojputeva, koji održavaju magistralni put M-17, nalaze se na terenu te čiste snijeg i odlomljene stijene.

Intervenisali su i pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Zenica, koji su uklanjali srušena stable, koja su padala na saobraćajnice- kazao je u izjavi za Fenu dežurni operativni Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

Zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje na putevima: Sarajevo- Konjic (Ivan Sedlo), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Prozor- Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Bugojno-Kupres (Koprivnica), Bosanski Petrovac- Drvar (Oštrelj) i Bosanski Petrovac- Ključ (Lanište).

U tim krajevima preporuka je korištenje lanaca za teretna vozila. Dok je na dionicama Posušje-Jablanica (Blidinje), Olovo- Kladanj (Karaula), Srednje- Olovo (Nišići) i Sarajevo-Rogatica (Romanija) za teretna motorna vozila obavezna upotreba lanaca. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije – saopćeno je iz BIHAMK-a.

Zbog obilnih kišnih padavina u ostatku BiH, oštećenja na kolovozu u vidu udarnih rupa ili kolotraga su slabije uočljiva, jer su ispunjena vodom i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji. Osim odrona zemlje i kamenja može biti i granja te srušenih stabala.

Stoga, iz BIHAMK-a apeluju na vozače da brzinu vozila prilagode datim uslovima na putu uz obavezno poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana “Zdrava voda”), saobraća se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 t. Duga su zadržavanja na izlazu iz naše zemlje na graničnom prelazu Velika Kladuša. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja – navode iz BIHAMK-a.

Poseban oprez zbog ugaženog snijega na kolovozu i teže prohodnosti, vozačima je preporučen na putnim pravcima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ i Bihać- Bosanska Krupa. Kao kritične tačke zbog konfiguracije terena označene su lokacije Laništa, Ripačkog klanca i Grmuškog kanjona.

Veći dio Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, ali i drugih općina u USK trenutno je bez snabdijevanja električnom energijom. Iz Elektrodistribucije Bihać potvrđeno je da su sve raspoložive ekipe na terenu, te da rade na otklanjanju brojnih kvarova.

Od kasnih sinoćnjih sati do jutros, evidentirano je više od 60 litara po metru kvadratnom padavina, dok je visina snijega već iznad 20 centimetara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...