NI NAJVEĆI DIKTATORI NISU IMALI OVOLIKO OBEZBJEĐENJE: Vučić naredio da ga 5.000 specijalica čuva, iza svega se krije...

Pored toga, ne samo da bi specijalci bili bolje plaćeni od vojnih pilota, koji predstavljaju najviši nivo svake armije, već bi ih bilo više nego pripadnika srpskog ratnog zrakoplovstva.

  • Regija

  • 26. Feb. 2023  27. Feb. 2023

  • 4

Srbija je počela provoditi ideju šefa države Aleksandra Vučića da broj pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije bude povećan sa sadašnjih 1.600 na 5.000, uz obećanje da će im plaće biti specijalne, startna će iznositi 2.000 eura.

S dežurstvima i prekovremenim radom, mjesečna primanja ići će i do 3.000 eura, najavio je Vučić, uz poruku:

- Želimo i tim ogromnim plaćama potaknuti mlade da se prijave za specijalne jedinice.

Uz činjenicu da je konkurs za popunu posebnih vojnih jedinica namijenjen prvenstveno civilima, jasno je da se radi o prilično ambicioznom poduhvatu, ali je pitanje je li i razuman i izvodiv s obzirom na to da Vojska Srbije ima ukupno manje od 23.000 pripadnika. Posebne jedinice predstavljaju elitu jer ih čini malo ljudi, a "Projekt 5000" znači da bi čak svaki peti pripadnik Vojske bio "specijalac". Pored toga, ne samo da bi specijalci bili bolje plaćeni od vojnih pilota, koji predstavljaju najviši nivo svake armije, već bi ih bilo više nego pripadnika srpskog ratnog zrakoplovstva.

"Projekt 5000" pokrenuo je niz pitanja: S kakvim se opasnostima suočava Srbija i ko joj je neprijatelj zbog kojeg povećava broj pripadnika posebnih jedinica? Zašto se u prvi plan stavlja broj pripadnika, a ne kriterij za izbor novih specijalaca? Ukazuje li način popune posebnih jedinica na mogućnost zloupotrebe Vojske u političke svrhe i stvaranja "pretorijanske garde" vlasti, odnosno, 5.000 dobro plaćenih "partijskih specijalaca" i glasača Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS), koji neće ojačati ni borbenu gotovost armije ni specijalnih jedinica? Odgovor na ta pitanja je: Jer je Vučić odlučio da tako treba.

- Znam svaku granatu, raketu, vozilo – gusjeničar, četverokotač, školski avion, helikopter, pa do dronova. Imajući sve to u vidu, donio sam odluku koja je važna za dalje jačanje i snaženje Srbije. To zahtijeva ogromna ulaganja, ali vojska će podići nove gradove… Riječ je o veoma važnoj odluci - izjavio je Vučić, uz poruku:

- Kada vidite da neko napiše da Vučić pravi svoju pretorijansku gardu, onda vidite da ti ljudi nikad nisu ništa razumjeli, koliko ne vole svoju državu, koliko ništa ne shvaćaju.

Vučić voli tvrditi da je u proteklih 10 godina, otkad je postao najmoćniji čovjek Srbije, učinio da zemlja na čijem je čelu ostvari historijski nezabilježene rezultate što se tiče izgradnje autoputova, rasta bruto domaćeg proizvoda, iznosa direktnih stranih investicija, učvršćivanja ugleda u svetu, borbe protiv organiziranog kriminala i koronavirusa… Pored toga je Srbija, kako kaže, postala i najmoćnija regionalna vojna sila.

U skladu s time su iz vlasti dugo stizale poruke o nužnosti ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji. Tome je u augustu pružio podršku i Vučić, navodeći da bi vojni rok trebalo trajati tri mjeseca, ali je ubrzo priča zamrla i u prvi plan izbio "Projekt 5000" – specijalci, njihov veliki broj i ogromne plaće. Status jedinica posebne namjene u Vojsci Srbije imaju 63. padobranska brigada, 72. brigada za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namjene Kobre, zadužen za zaštitu važnih osoba. Donedavno je 72. brigada bila na nivou bataljona, ali je tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin podigao status jedinice stepenicu više, iako nije popunjeno brojno stanje u skladu s tom odlukom. Novi ministar odbrane Miloš Vučević najavio je da će Vojska Srbije imati 5.000 specijalaca do kraja ove godine, što su stručnjaci ocijenili neostvarivim.

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović naveo je tek za nijansu razumniji cilj – da Vojska ima 5.000 pripadnika specijalnih jedinica do kraja sljedeće godine, kako bi Srbija "mogla odgovoriti na sve sigurnosne izazove i krize".

Mojsilović je rekao da će, pored "nadogradnje" postojećih specijalnih jedinica, biti formirane tri nove, kao i da će za prijem moći konkurirati i osobe koje nisu služile vojni rok. Zna se da bi "Projekt 5000" trebao biti zaokružen do kraja 2024. godine, ali nije poznato zašto se, prvi put, specijalne jedinice popunjavaju prijemom civila starih do 30 godina umjesto najsposobnijim profesionalnim vojnim licima, koja su sigurnosno već provjerena. U VS-u čak nije raspisan ni interni konkurs za popunu specijalnih jedinica. Do sada su u posebne jedinice primani kandidati koji su već pripadnici vojske, s najmanje dvije godine radnog iskustva.

Na temelju konkursa, za prijem u 72. brigadu za specijalne operacije zbog nečega nije potrebno srednje obrazovanje, dok za ostale dvije jedinice jest. Istovremeno bračni drugovi i djeca kandidata za 63. padobransku brigadu moraju biti državljani Srbije, ali takvo ograničenje ne vrijedi za 72. brigadu i Kobre.

Što se tiče najavljenih plaća specijalaca, postavlja se pitanje hoće li biti usklađena novčana primanja drugih pripadnika armije, koja je već suočena s nedostatkom vojnika, podoficira i oficira u artiljerijskim, motoriziranim, oklopno-mehaniziranim jedinicama? Plaća vojnika po ugovoru u Srbiji sada iznosi oko 500 eura. Tvrdi se da bi primanja specijalaca od 2.000 do 3.000 eura poremetila sistem unutar Vojske jer bi pripadnik posebne jedinice imao veću plaću čak i od načelnika Generalštaba.

Ako se pogleda nešto šire, izvan armije, zvuči nevjerojatno da bi pripadnik posebne vojne jedinice mogao biti dvaput bolje plaćen od ljekara specijalista ili zarađivati pet puta više od nastavnika, piše Nacional.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...