ZAGREBAČKI PROFESOR DEJAN JOVIĆ: "Ako bi sada Vučić počeo govoriti da taj sporazum ne postoji, da ništa nije potpisano, došao bi pod..."

U preambuli se kaže da su ugovorne strane svjesne da su nepovredivost granica i poštivanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta te zaštita nacionalnih manjina temeljni uvjeti za mir.

  • Regija

  • 28. Feb. 2023  

  • 2

Sporazum Aleksandra Vučića i Albina Kurtija u Bruxellesu, bez sumnje je najvažniji do sada, rekao je u emisiji "U mreži prvog" HRT-a dopisnik iz Bruxellesa Augustin Palokaj, dodajući da on praktično znači priznanje Kosova od strane Beograda. Ipak, to je tek prvi korak jer će sada tokom pregovora trebati dogovoriti plan o implementaciji. 

Podsjetimo, diplomatska služba EU-a objavila je prvi put cjeloviti tekst prijedloga sporazuma koji ima kratku preambulu i 11 članaka.

U preambuli se kaže da su ugovorne strane svjesne da su nepovredivost granica i poštivanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta te zaštita nacionalnih manjina temeljni uvjeti za mir.

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava, da će međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, registarske tablice i carinske pečate.


- Prihvatili su tekst prijedloga o osnovnom sporazumu o normalizaciji odnosa. Ovo je prvi sporazum od 2013. koji ima političku težinu. On će bez sumnje odnose na neku normalniju razinu. Iako on nije konačni, pravno obavezujući sporazum čemu je EU težila, a zbog čega je Miroslav Lajčak dobio mandat prije tri godine. 

Dodaje da je ovaj sporazum najmanje što je potrebno da bi se odnosi normalizirali, ali i najviše što se moglo postići u ovom trenutku. 

- Nisu se dogovorili oko plana o implementaciji. Bez toga je to mrtav sporazum. U sljedećih nekoliko dana moraju se dogovoriti o aneksu, a to nije lako. On sadrži točne rokove i modalitete, a kako bi se krenulo u implementaciju. Radi se de facto o priznanju Kosova od strane Srbije bez potrebe da se to formalizira. Piše u sporazumu da strane nemaju pravo zastupati jedna drugu u međunarodnim odnosima. Srbija se ne smije protiviti članstvu Kosova u niti jednoj međunarodnoj organizaciji. Tu je i priznavanje putovnica itd. Ipak, Vučić i dalje može reći da formalno nije priznao Kosovo. Kosovo se obvezuje s druge strane da će osnovati zajednicu općina sa srpskom većinom na Kosovu, pojašnjava dopisnik Palokaj. 

- Ipak i dalje se sada treba razgovarati o implementaciji ovoga dokumenta. Ono što ne bi bilo dobro, da ovaj moment ohrabrenja nestane u različitim interpretacijama i otvrdnjavanju stavove s obje strane. Ovaj sporazum je drugačiji od onog od prije 10 godina. Onaj je imao drugi sadržaj, ovo je novi korak u definiranju odnosa između Kosova i Srbije. Korak koji u slučaju Kosova daje veću razinu međunarodnog statusa, pitanje je što Srbija vidi za sebe te u kojoj će mjeri biti u stanju prihvatiti sve točke i elemente, rekla je viša znanstvena suradnica Instituta za međunarodne odnose Senada Šelo Šabić

Ako bi sada Vučić počeo govoriti da taj sporazum ne postoji, ništa nije potpisano, došao bi pod poprilično veću kritiku i pritisak EU-a, poručuje profesor Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti.

- Iz izjava koje smo do sada vidjeli, čini se da je Albin Kurti zadovoljan, a rekao bih da ima dobar temelj za zaštitu srpske manjine. Ipak, postoji mogućnost da se tijekom daljnjih pregovora sporazum "razvodni", poglavito ako dođe do prosvjeda u samoj Srbiji, navodi, dodajući da je analizirajući poruke na društvenim mrežama, ponajviše na Twitteru, da se osjeti poprilično nezadovoljstvo, kako kod opozicije, tako i kod građana. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...