PRAVNI EKSPERT ZA DRŽAVNU IMOVINU, MUHAREM CERO: "Schmidt je mogao poništiti zakon, stožerno strateško partnerstvo HDZ-a i SNSD-a je na državnoj imovini"

"Samo poništenje zakona je otvaralo prostor za detekciju odgovornih osoba", kategoričan je Cero.

  • Politika

  • 01. Mar. 2023  01. Mar. 2023

  • 6

Pravni ekspert za državnu imovinu Muharem Cero poručuje da je visoki predstavnik Christian Schmidt umjesto suspendovanja Zakona o nepokretnoj imovini RS-a mogao donijeti odluku o ništavnosti ovog zakona kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine već proglasio neustavnim.

Schmidtu, kaže dalje Cero, nije nepoznato da se vlasti u RS-u pridržavaju zaključaka koje je usvojila entitetska skupština, a da ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, kao ni njega kao visokog predstavnika.

"Ovako, ostavio im je prostor za legalizaciju onoga što su već učinili, odnosno uknjižili. Niko ne zna šta se sve vodi pod tom imovinom, šta je uknjiženo. Znaju u Republičkoj upravi za imovinsko-geodetske poslove RS-a, jer rade revnosno taj posao. Nije bilo potrebe za suspenziju zakona jer je on već proglašen neustavnim", pojašnjava Cero za Faktor.

Cero se osvrnuo i na stav glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića koji je kazao da se kolektivni organ ne može tužiti kada je riječ o neizvršenju odluka Ustavnog suda BiH.

"Teško je dokazati krivično djelo u predmetima koji se odnose na neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH. Problem je kod takvih krivičnih djela što kolektivnim organima bude naloženo da izvrše navedene odluke, međutim kolektivni organi ne mogu biti gonjeni", rekao je Kajganić.

Cero pak tvrdi da je visoki predstavnik poništio zakon, a da su nastavili da postupaju po njemu, lako bi bilo detektirati osobe koje su nastavile činiti krivično djelo.

"Samo poništenje zakona je otvaralo prostor za detekciju odgovornih osoba", kategoričan je Cero.

Schmidt je, nastavlja Cero, na ovaj način samo ostavio prostor za daljnje izvlašćivanje države, gdje se onda imovina može knjižiti na entitet RS, na kantone, gradove, općine...

"Bojim se da će nas sve ovo uvesti u jedno teško stanje, u kojem se mijenja ustavno-pravni poredak, gdje bi Bosna i Hercegovina mogla završiti po modelu državne zajednice Srbija i Crna Gora. Međuentitetska linija se pretvara u granicu, slijedi referendum, a onda disolucija", upozorava Cero.

Kako vrijeme odmiče i slažu se političke kockice, nadalje on ističe, nije teško zaključiti da je stožer strateškog partnerstva SNSD-a i HDZ-a BiH upravo njihov odnos prema državnoj imovini.

"HDZ, HNS i Dragan Čović se nikada nisu oglasili po ovom pitanju. Vraćaju nas na sve one planove koji su bili na tom etno-teritorijalnom konceptu", potcrtava Cero.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...