PRATIM TE: Nalog za prisluškivanje Fahrudina Radončića potpisao sudac Branko Perić

Sudac Perić bi morao objasniti zašto je potpisao nalog za prisluškivanje Fahrudina Radončića, ako se, kako sada tvrdi, radi o beznačajnom kaznenom djelu

  • Društvo

  • 20. Mar. 2016  20. Mar. 2016

Mjesec dana nakon što je oštro kritizirao „harangu advokata na Tužilaštvo i Sud BiH“, koja je uslijedila poslije hapšenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića, državni sudac Branko Perić ponovno je javno govorio o istom slučaju, ali iz bitno drugačijeg ugla.

Podsjetimo, u komentaru koji je objavio sredinom februara, sudac Perić je upozorio kako se do „slučaja Radončić“ nikada nije na tako eksplicitan i ružan način govorilo o ljudima i institucijama pravosuđa.

„Tvrditi izvan suda da je nešto politički progon, nije osobina mudrih advokata. Advokati od autoriteta i ugleda znat će da političar može biti počinilac krivičnog djela i da odgovornost za počinjeno krivično djelo ne može biti politički progon (...)

Pravosuđe mora uživati zaštitu, bez obzira na greške koje se počine u fazama suđenja, zbog toga što sudski sistem ima razrađene i efikasne mehanizme da se greške otklone: žalbe, apelacije, vanredni pravni lijekovi", napisao je sudac Suda BiH Branko Perić.

Gostujući, međutim, u petak (18. marta) u programu banjalučke Alternativne televizije, sudac Branko Perić je, kako prenosi Dnevni avaz, udario po državnim tužiteljima, još žešće od odvjetnika koje je nedavno kritizirao.

„U svemu tome ima nekog nevjerovatnog političkog folklora. Ne znam kako to da objasnim. Ni beznačajnijeg krivičnog djela, ni veće halabuke oko slučaja.

To jeste nešto što će vjerovatno ući i u pravnu i političku historiju da se jedan političar visokog ranga, vlasnik najmoćnijeg medija, usred izborne kampanje procesuira, odnosno pritvara. Ja da sam bio tužilac vjerovatno bih dobro razmislio i ne vjerujem da bih tražio pritvaranje za tu vrstu krivičnog djela, bez obzira koliko bio ubijeđen da postoji djelo.

A po svoj prilici će biti i to diskutabilno, na kraju krajeva – izjavio je Branko Perić i dodao kako smatra da će slučaj Radončića ući u pravnu historiju i proizvesti ogromnu štetu za pravosudni sistem.

„Stvara se jedna percepcija da je pravosudni sistem u službi nekih politika koje u izbornoj godini od jednog političara visokog ranga, koji konstituiše vlast u jednom entitetu, prave sudski slučaj. Više niko ne vjeruje ni u Tužilaštvo ni u pravosudni sistem - da je to sistem pravde, nego sistem političkih ubistava nekih ljudi“, konstatirao je sudac Branko Perić prešućujući, dakako, kako je i sam, prije nekoliko godina, izravno sudjelovao u „političkim ubistvima“ pojedinih visokih dužnosnika.

Upravo je sudac Perić, prisjetimo se, prije tri godine odredio pritvor tadašnjem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru koji je, prema tumačenju Ustavnog suda BiH bio uhapšen na temelju „rekla-kazala dokaza“, i ta odluka za njega nikada nije bila sporna, premda je slučaj na koncu završio na Općinskom sudu u Sarajevu.

Jednako je tako sudac Branko Perić bio govorljivi zagovornik da se nekadašnji federalni premijer Edhem Bičakčić i ministar financija Dragan Čović trebaju procesuirati pred Sudom BiH, unatoč argumentiranim upozorenjima da je posrijedi kazneno djelo iz nadležnosti entitetskih sudova.

No, ostavimo li po strani njegove ranije diskutabilne odluke, sudac Branko Perića bi, kada je sebi već dao toliko slobode da javno komentira aktualne sudske procese, najprije morao odgovoriti na najvažnije pitanje - zašto je potpisao nalog za prisluškivanje Fahrudina Radončića, ako se, kako sada tvrdi, radi o beznačajnom, bagatelnom kaznenom djelu?!

Prisluškivanje i tajno praćenje osumnjičenika spada pod posebne istražne radnje, koje se određuju naredbom suca za prethodni postupak, a na zahtjev tužitelja koji mora biti kvalitetno argumentiran.

Dodajmo tome da se posebne istražne radnje mogu odrediti za kaznena djela za koja je predviđena minimalna zakonska kazna od tri godine zatvora, odnosno, strožija zakonska kazna.

To je, naravno, iskusni sudac Perić morao znati, prije nego što je odobrio zahtjev tužitelja Bože Mihajlovića, kojem sada preko medija savjetuje da je trebao dobro razmisliti.

(Slobodna Bosna)

loading...

trenutak ...