SASUO MU U LICE STAV SAD-a: Antony Blinken Sergeju Lavrovu za 10 minuta iznio 3 stavke

Zvaničnik je odbiti komentarisati Lavrovov odgovor, ali je rekao da Blinken nije stekao utisak da će u bliskoj budućnosti doći do bilo kakve promjene u ponašanju Rusije.

  • Svijet

  • 02. Mar. 2023  02. Mar. 2023

  • 1

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastali su se nakratko u četvrtak na sastanku šefova diplomatija zemalja Grupe 20 (G-20), što je prvi sastanak na visokom nivou između dviju zemalja u posljednjih nekoliko mjeseci, prenosi Anadolija.

Američki zvaničnici rekli su da su Blinken i Lavrov razgovarali desetak minuta na marginama G-20 konferencije u indijskom New Delhiju.

Sastanak se dogodio u trenutku kada su odnosi između Washingtona i Moskve naglo narušeni u jeku rata u Ukrajini.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je novinarima da je Blinken iskoristio razgovor da Lavrovu iznese tri tačke: da će Sjedinjene Američke Države (SAD) podržati Ukrajinu u sukobu onoliko dugo koliko je potrebno da se rat okonča, da Rusija treba poništiti svoju odluku o suspendovanju učešća u sporazumu Novi START kojim se Moskva i Washington obavezuju da redovno komuniciraju u vezi sa statusom njihovih nuklearnih arsenala i da Rusija oslobodi zarobljenog Amerikanca Paula Whelana.

Zvaničnik je odbiti komentarisati Lavrovov odgovor, ali je rekao da Blinken nije stekao utisak da će u bliskoj budućnosti doći do bilo kakve promjene u ponašanju Rusije.

Ruska strana se još nije oglasila povodom sastanka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...