IVICA PULJIĆ OTKRIVA: "Tada sam upoznao jedinog političara koji je bio ranjen u rovu u borbi za slobodu BiH..."

-Ta je faza predviđala ukidanje Republike Srpske te ustrojavanje cjelokupne BiH po kantonima, poručio je Puljić.

  • Vijesti

  • 03. Mar. 2023  03. Mar. 2023

Ivica Puljić, čuveni bh. novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona prisjetio se na društvenim mrežama vremena kada je potpisan preliminarni sporazum između Bošnjaka i Hrvata o prestanku sukoba i stvaranju Federacije BiH.

-U Washingtonu je 2.3.1994.godine potpisan je preliminarni sporazum između Bošnjaka i Hrvata o prestanku sukoba i stvaranju Federacije BiH s 10 kantona-županija. Pregovore su vodili isključivo Mate Granić i Haris Silajdžić uz stalne telefonske kontakte sa Zagrebom i Sarajevom.

Krešo Zubak je bio tu, Ivo Komšić je bio tu, ali pregovori su se vodili između Sarajeva i Zagreba. Pratio sam ovaj događaj za Oslobođenje. Tada sam upoznao Krešu Zubaka. Fin čovjek. Jedini političar koji je bio ranjen u rovu u borbi za slobodu BiH.

Godinu i pol kasnije, u Daytonu, jedini je, uz Muhameda Šaćirbegovića, ministra vanjskih poslova BiH, koji nije htio potpisati mirovni sporazum. Obojica su smatrala da nije dobar za Bosnu i Hercegovinu. Bili su u manjini i nervirali su Amerikance, Sarajevo i Zagreb. Washingtonski sporazum predviđen je kao prva etapa dogovora, u drugoj etapi se u pregovore uključila i srpska strana. Ta je faza predviđala ukidanje Republike Srpske te ustrojavanje cjelokupne BiH po kantonima-županijama, što se nikad nije ostvarilo. Odbačeno je u Daytonu, zaključio je Puljić. (SB)

Vezane vijesti

trenutak ...