GRADONAČELNICA KARIĆ BI JOŠ JEDNOM DA OBJASNI: "Pitate me kako smo uknjižili državnu imovinu? Odgovor je jasan..."

"Objekat Vijećnice se ne može smatrati državnom imovinom u smislu definicije državne imovine propisane Odlukom Vijeća Ministara o osnivanju Komisije za državnu imovinu (“Službeni glasnik BiH”, br. 10/05)."

  • Vijesti

  • 03. Mar. 2023  03. Mar. 2023

  • 3

Nakon što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila da je od danas Vijećnica 1/1 u potpunosti u vlasništvu Grada Sarajeva, a potom iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH stiglo reagiranje u kome se postavilo otvoreno pitanje kako je Grad Sarajevo uspio upisati pravo vlasništva nad zgradom Vijećnice bez učešća NUBBiH u tom postupku, gradonačelnica Sarajeva ponovo se oglasila.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Kada sam imenovana za gradonačelnicu, prije nešto manje od dvije godine, Grad Sarajevo je od nepokretne imovine u vlasništvu imao Olimpijski bazen, 7 stanova, 2 poslovna prostora, 5 garaža.

Danas smo 1/1 vlasnici Vijećnice i 1/1 vlasnici zgrade DPO na Skenderiji. Vrijednost je neprocjenjiva.

Dobila sam nekoliko upita kako je moguće da smo uknjižili državnu imovinu. Odgovor je jasan. Vijeće ministara je dana 13.05.2008. godine donijelo Odluku br. 01-50-7/08 kojom se nekretnina - objekat Vijećnice izuzima od zabrane raspolaganja državnom imovinom propisanom odredbama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Obzirom na navedeno, objekat Vijećnice se ne može smatrati državnom imovinom u smislu definicije državne imovine propisane Odlukom Vijeća Ministara o osnivanju Komisije za državnu imovinu (“Službeni glasnik BiH”, br. 10/05).

Stoga Grad Sarajevo, niti postupajući sud u ovom predmetu ni u kojem slučaju nisu povrijedili državnu imovinu, budući da objekat Vijećnice to nije, te upis Grada Sarajevo kao vlasnika, u cjelosti je utemeljen i zasnovan na relevantnim činjenicama i dokazima",  poručila je gradonačelnica Karić.

Kada sam imenovana za gradonačelnicu, prije nešto manje od dvije godine, Grad Sarajevo je od nepokretne imovine u...

Objavljuje Benjamina Karić rođ. LondrcPetak, 3. ožujka 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...