ISTORIČAR MILAN ST. PROTIĆ O KOSOVU I SRBIJI: "Dijalog se sveo na ekstremno nepovoljnu pogodbu – prećutno priznanje za ZSO"

On je dodao da je formiranje ZSO postavljeno kao „vrh cilj“ i ključni interes srpske strane u pregovorima i upitao u čemu je smisao tog zahtjeva.

  • Regija

  • 04. Mar. 2023  

  • 2

Istoričar i bivši diplomata Milan St. Protić ocijenio je da se dosadašnji dijalog Beograda i Prištine sveo na „ekstremno nepovoljnu pogodbu“, odnosno prećutno priznanje nezavisnosti Kosova za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), piše Beta.

„Zapadnjaci su ovo jedva dočekali. Otezali su, izbegavali, vrdali kako bi tzv. Zajednica srpskih opština dobila maksimalan značaj i težinu“, ocenio je St. Protić u autorskom tekstu za današnji Blic.

On je dodao da je formiranje ZSO postavljeno kao „vrh cilj“ i ključni interes srpske strane u pregovorima i upitao u čemu je smisao tog zahtjeva.

„Institucionalna zaštita srpskog življa na Kosovu, ili pokušaj stvaranja posebnog političkog entiteta? Šta god da je, loše je. Niti će tzv. ZSO biti jemstvo svetle budućnosti za kosovske Srbe, niti će se njom ostvatiti autonomizacija Kosova“, naveo je.

Prema njegovim riječima, to se neće desiti zbog toga što je „realna vlast u rukama Prištine“, kao i zbog toga što nema teritorijalne kompaktnosti.

„Odvojen i naročito osetljiv problem je potencijalan reciprocitet za albansku manjinu na jugu Srbije“, naglasio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...