KINA OŠTRO ODREAGOVALA NA NEPRIMJERENE OPASKE: "Oni su najveća 'nuklearna prijetnja' u svijetu"

"SAD su također izgradile male blokove koji podsjećaju na hladni rat jačanjem proširenog odvraćanja i sprovođenjem saradnje u nuklearnim podmornicama", rekla je Ning

  • Svijet

  • 04. Mar. 2023  

  • 0

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova zamoljena je da odgovori na komentare najvišeg savjetnika za sigurnost američkog predsjednika Joe Bidena, Jakea Sullivana.

"Sjedinjene Američke Države su najveća 'nuklearna prijetnja' u svijetu", rekla je Kina, optužujući Washington da nastoji da održi "vojnu hegemoniju" nad drugim državama nakon što su američki zvaničnici proglasili potrebu da da dominiraju nad mnogo manjim programom naoružanja Pekinga.

Obraćajući se novinarima tokom brifinga za štampu u petak, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning zamoljena je da odgovori na komentare najvišeg savjetnika za sigurnost američkog predsjednika Josepha Bidena, Jake Sullivana, koji je izjavio da Bijela kuća treba da "podstakne Kinu da poradi na smanjenju nuklearnih prijetnji".

"Nazivanje Kine 'nuklearnom prijetnjom' je zgodan izgovor za SAD da prošire sopstveni nuklearni arsenal i zadrže svoju vojnu hegemoniju", rekla je Ning, insistirajući na tome da Kina održava "razboritu i odgovornu" nuklearnu politiku, u oštroj suprotnosti sa Washingtonskom.

Poslije sastanka ministra vanjskihposlova u Nju Delhiju ranije u petak u kom su učestvovale četiri zemlje alijanse QUAD, koju čine SAD, Japan, Australija i Indija, zvaničnici su također izdali saopćenje u kom su izjavili da smatraju da je "upotreba ili prijetnja upotrebom" nuklearnog oružja "nedopustiva". Iako primjedba nije bila izričito usmjerena na Peking, grupa QUAD, ponekad nazvana "azijski NATO", često je ukazivala na navodne prijetnje Kine u indo-pacifičkom regionu.

"Kina je više puta iznosila svoj stav o QUAD-u. Vjerujemo da saradnja između država treba da bude u skladu sa trendom mira i razvoja, a ne sa stvaranjem 'isključujućih' regionalnih saveza", nastavila je Mao, konstatujući predstojeći transfer nuklearne tehnologije iz SAD u Australiju pod posebnim paktom AUKUS.

"SAD su također izgradile male blokove koji podsjećaju na hladni rat jačanjem proširenog odvraćanja i sprovođenjem saradnje u nuklearnim podmornicama", rekla je ona.

Dalji koraci za trilateralni sporazum AUKUS, koji uključuje i Veliku Britaniju, biće otkriveni kasnije ovog mjeseca, a zvaničnici se nadaju "besprijekornom transferu" tehnologije nuklearnog pogona iz Washingtona u Canberru. Peking je ranije kritikovao sporazum o unaprjeđenju "nuklearne proliferacije" širom svijeta, s obzirom na to da Australiji nedostaje sopstvena domaća sposobnost za osjetljivu tehnologiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...