MILOVAN JOVANOVIĆ IZ BEOGRADA VRLO DIREKTNO: "Christian Schmidt je najgori visoki predstavnik u historiji BiH, a FAVORIZUJE ČOVIĆA I HDZ BiH"

"Oni u Zagrebu se i hvale da je pod njihovim pritiskom, lobiranjem i sugestijama Schmidt promijenio izborni zakon, u korist bosanskih Hrvata u izbornoj noći", spominje Jovanović

  • Politika

  • 04. Mar. 2023  

  • 5

Milovan Jovanović, novinar i vanjskopolitički komentator iz Beograda, bio je gost tv N1 (Dana uživo) Govorilo se o ratu u Ukrajini, Francusko – njemačkom prijedlogu za rješenje kosovskog problema, predsjedničkim izborima koji slijede u Crnoj Gori.

Na pitanje kako vidi trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, Jovanović kaže da EU stoji iza poteza visokog predstavnika Schmidta, kao i SAD, Ujedinjeno kraljevstvo.

"To je najgori visoki predstvanik koje je BIH imala, od osam dosadašnjih, on je bez dileme najgori visoki predstvanik. To je čovjek koji je duboko kompromitovan, čovjek koji se ne snalazi koji ne zna šta radi, čovjek koji vuče veoma loše poteze narušavajući multietničku multigrađansku Bosnu i Hercegovinu. Christian Schmidt, činjenice govore, otvoreno favorizuje HDZ BiH i Dragana Čovića. On je pod uticajem zvaničnog Zagreba, što oni i ne kriju. Oni se i hvale da je pod njihovim pritiskom, lobiranjem i sugestijama Schmidt promijenio izborni zakon, u korist bosanskih Hrvata u izbornoj noći", rekao je Jovanović.

O godisnjici rata u Ukrajini Jovanović kaže da je malo vjerovatno, nažalost, da bi do kraja ove godine moglo da dođe do primirja ili pregovora.

"Vidjeli smo poruke sa Minhenske konferencije, poruke Joe Bidena iz Varšave, poruke Putina. Poslije godinu dana rata ni Ukrajina ni Rusija ne odustaju ni za pedalj od svojih proklamovanih ciljeva. Niko ne pominje mir i nažalost nema naznaka da bi moglo doći do nekakvih pregovora."

Francusko-Njemački plan?

"Radi se o prijedlogu 'Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije', koji ima podršku EU i SAD. Sporazum, koji je u izradi od jeseni 2022. godine, još nije potpisan. Radi se o pokusaju ažuriranja Briselskog sporazuma, koji bi omogućio brze kretanje prema članstvu u EU, bez ikakve formalne obaveze Beograda da, prizna nezavisnost Kosova. Najvažniji član sporazuma je posljednji, jedanaesti, u kome stoji: Obje strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju priloženu ovom sporazumu", naveo je Jovanović.

On je rekao da ta mapa puta postoji, ali je i dalje u izradi, bez konkretnih detalja poznatih široj javnosti.

"Dakle cilj je da se proces dijaloga nastavi, pojačanom dinamikom i u novim pregovaračkim koordinatama."

Problem je, kako kaže Jovanović, to što po ko zna koji put, međunarodna zajednica u hodu mijenja pravila igre u želji da se dođe do postizanja nekakvog rješenja.

"Realno, smatram da smo daleko od toga. ZSO će po Jovanoviću biti tačka o kojoj će se najviše pregovarati i najteže postići saglasnost. Vidimo prije svega snažan pritisak iz SAD da ZSO mora da se primjeni pod hitno, međutim Kurti i dalje to odbija. Cijeli Briselski sporazum je praktično dezavuisan zbog neprimjenjivanja odredbe o ZSO. Slična sudbina može da zadesi i francusko-njemački plan."

O predstojecim izborima u Crnoj Gori, Jovanović je rekao da sva relevantna istraživanja pokazuju da je drugi krug neižbjezan.

"Realno je očekivati da u drugi krug ode aktuelni predsdnik i šef DPS-a Milo Đukanović. Ono sto je najneizvjesnije i vjerovatno najzanimljivije jeste ko će se pored njega naći u drugom krugu. Da li je to lider DF-a Andrija Mandić ili zamjenik predsjednika pokreta Evropa sad Jakov Milatović. Tu će se voditi neizvjesna trka do samog kraja. Lider Demokrata Aleksa Bečić nema nikave šanse da se nađe u drugom krugu."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...