POBUNA U MOSTARU: Kakvu igru igra gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Kordićem...

Najveća bojazan zbog uvođenja javno-privatnog partnerstva, a na koju Sindikat komunalnih djelatnika upozorava, jeste da će mnogi od njih ostati bez posla.

  • Društvo

  • 05. Mar. 2023  

  • 4

Sindikat Odbora komunalne privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) protivi se projektu izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja Javnog preduzeća "Deponija" u Mostaru, odnosno uvođenju javno-privatnog partnerstva. Tvrde da će, ako posao preuzme privatna firma, oni ostati bez posla. Iz Grada poručuju da takvo partnerstvo jeste moguće, ali ne i da će komunalni radnici ostati bez posla.

Iz Kantonalnog odbora Sindikata komunalnih djelatnika javno su se oglasili, navodeći kako bi se ulaskom privatne kompanije tiho privatiziralo Javno poduzeće "Deponija" iz Mostara.
 
"Sindikat je protiv toga jer smatramo da će ulaskom privatne kompanije u Javno poduzeće 'Deponija' doći u pitanje i opstanak i ostalih komunalnih preduzeća u gradu Mostaru koji se bave prihvatom i odlaganjem i odvozom otpada“, kaže predsjednik Sindikata komunalnih djelatnika HNK Fikret Dedović.

2006. godine tadašnji saziv Gradskog vijeća donio je odluku o formiranju jedinstvenog komunalnog gradskog poduzeća. Ta odluka do danas nije realizirana, pa Mostar danas ima tri komunalna poduzeća, a samo jedno od njih ima potpisan ugovor s Gradom. Jedan od prijedloga Grada za rješavanje komunalnog pitanja jeste raspisivanje natječaja za javno-privatno partnerstvo.

"Šest godina gradska administracija krši zakon, odnosno izbjegava objaviti javni poziv, izbjegava donijeti odluku o obavljanju komunalne djelatnosti, time kršeći zakon i negirajući usluge koje mi moramo ovdje u Mostaru dobiti", smatra aktivist Marin Bago.

"Raspisan je natječaj. Tko će se javiti i hoće li se itko javiti, to u ovom momentu nije jasno. Mislim da je još nekakvih 40-ak dana otvoren natječaj. Nakon toga ćemo sjesti, vidjeti ponude koje su došle i, eventualno, ići u smjeru potpisivanja nekog ugovora", objašnjava  gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Najveća bojazan zbog uvođenja javno-privatnog partnerstva, a na koju Sindikat komunalnih djelatnika upozorava, jeste da će mnogi od njih ostati bez posla.

"Teško je prejudicirati, ali smatramo da bi ostao značajan broj ljudi bez posla. Tu na 'Deponiji' ima već negdje oko 40-50 zaposlenih, u 'Komosu' ima 90 radnika najmanje, u 'Parkovima' ima preko 100 radnika, tako da je to veliko pitanje, šta bi on sa svim tim ljudima", upozorava predsjednik Sindikata Fikret Dedović.

"Sva tri poduzeća zajedno nemaju dovoljno ni ljudskih ni tehničkih kapaciteta, to vidimo svaki dan. Iako oni žive od našeg novca već 20 godina, nisu unaprijedili ni poduzeće ni doveli stvari u zakonske okvire, niti imaju ugovore s građanima niti nam pružaju usluge. Naravno da će biti zabrinuti što će biti s njima. Zato je, prije svega, odgovoran njihov menadžment", smatra aktivist Marin Bago.

"Što se tiče djelatnika koji rade, ne trebaju imati nikakve bojazni za bilo što jer i privatni partner, isto tako kao i javno poduzeće, mora poštovati pozitivne propise ove države", mišljenja je gradonačelnik Kordić.

Federalni je Sindikat komunalnih djelatnika također iskazao protivljenje javno-privatnom partnerstvu, navodeći kako bi najbolje rješenje bilo osnivanje javnog komunalnog poduzeća u Mostaru. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...