KINEZI KUPILI EX-YU GIGANTA I NAPRAVILI POSLOVNO ČUDO: Ovo niko nije očekivao

Hisense, kako javlja China Media Group (CMG), zauzima četiri posto evropskog tržišta, no firma si je postavila više ciljeve u bliskoj budućnosti.

  • Ekonomija

  • 05. Mar. 2023  

  • 0

Kineski gigant u proizvodnji kućanskih aparata Hisense nametnuo se kao najveći slovenski izvoznik, značajno pretekavši ostale velike izvoznike u zemlji poput Renaulta i nekoliko domaćih domaćih farmaceutskih kompanija.

Kada je 2018. firma Hisense kupila slovensko Gorenje, malo ko je očekivao ovakve rezultate. U tvornici u Velenju danas se proizvode televizori, perilice posuđa i hladnjaci, a potražnja za njihovim proizvodima u Evropi je u stalnom porastu, prenosi kineska televizijska postaja CGTN iz slovenskog Velenja.

Hisense, kako javlja China Media Group (CMG), zauzima četiri posto evropskog tržišta, no firma si je postavila više ciljeve u bliskoj budućnosti.

"Evropa je veliko tržište s puno potencijala. Cilj nam je dosegnuti 10 posto tržišta u dva segmenta 2025. godine, kako bismo uistinu postali brend drugog nivoa u Evropi", rekao je predsjednik evropskog ogranka Hisense Europe Jianmin Han, prenosi Seebiz.

Osnovano prije više od 70 godina u bivšoj Jugoslaviji, Gorenje je proizvodilo i izvozilo kućanske aparate širom Evrope, no prije pet godina, suočeno s jakom konkurencijom, suočilo se s teškom odlukom – ili se integrirati u veći sistem ili se odlučiti za lagani, ali i neizbježan pad. Odlučili su pozvati kineski Hisense da kupi Gorenje, stoji u izvještaju.

Hisense je potencijalnu katastrofu i teret za slovensku vladu uspio pretvoriti u, po nekima, privredno čudo. Čak i skeptici priznaju da se ovo pokazalo kao uspješna priča, dodaje se.

Bivši ministar ekonomije, a sada profesor Matej Lahovnik nije podržavao prodaju Gorenja, ali se predomislio i vjeruje da će akvizicija na kraju biti vrlo uspješna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...