ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE PÉTER SZIJJÁRTÓ POTVRDIO: "Mađarska priprema posjetu Orbana Kijevu"

Za razliku od drugih lidera EU, Orban od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara 2022. nije posjetio Kijev

  • Evropa

  • 05. Mar. 2023  

  • 1

Šef mađarske diplomatije Péter Szijjártó izjavio je da Ministarstvo vanjskih poslova radi na pripremama posjete premijera Viktora Orbana Kijevu.

"Kada bude vrijeme za posjetu, mađarski premijer će također putovati (u Kijev), Ministarstvo vanjskih poslova trenutno radi na njenoj pripremi", rekao je Szijjártó za mađarski portal Index.

Szijjártó je podsjetio da je Orban razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom učešća ukrajinskog lidera na samitu EU 9. februara.

Mađarski list "Nepsava" prenio je ranije da je tokom kratkog susreta s Zelenskim na marginama samita Orban dobio poziv da posjeti Kijev.

Za razliku od drugih lidera EU, Orban od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara 2022. nije posjetio Kijev, podsjeća TASS.

Agencija navodi da je iz Orbanovog kabineta navedeno da posjeta mađarskog premijera zavisi od napretka u procesu vraćanja prava manjinskih Mađara u ukrajinskoj oblasti Zakarpatje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...