NIP, SDP, NS I SBIH DOGOVORILI RESORE U VLADI KS: Dedović i Bečarević zvanični kandidati za ministre Stranke za BiH

SDP će zadržati Adnana Štetu kao ministra saobraćaja, a vjerovatno i Harisa Vranića za resor zdravstva.

  • Politika

  • 07. Mar. 2023  

  • 1

Četiri političke stranke koje će činiti Vladu KS danas su postigle konačni dogovor o raspodjeli resora. Imena ministara i ministrica trebala bi biti poznata sutra ili najkasnije do petka, piše novinska agencija Patrija.

Narod i pravda koja ima sedam zastupnika u Skupštini KS dobila je resor unutrašnjih poslova, odgoja i obrazovanja, Ministarstvo boračkih pitanja. SDP BiH koji ima šest zastupnika dobio je tri ministarstva i to saobraćaja, zdravstva, sporta i kulture. Kada je riječ o kadrovima koji će voditi ove resore iz NIP-a ostaju Naida Hota-Muminović i Omer Osmanović. Još nije poznato ko će voditi MUP KS. SDP će zadržati Adnana Štetu kao ministra saobraćaja, a vjerovatno i Harisa Vranića za resor zdravstva.

NIP i SDP trebaju postići još finalni dogovor ko će dobiti Ministarstvo privrede, a ko Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica.

Naša stranka osim premijera KS Nihada Uka dobila je resor visokog obrazovanja, nauke i mladih i pravde i uprave. Resor pravde i uprave nastavit će voditi Darja Softić-Kadenić. Ova stranka ima pet zastupnika u Skupštini KS.

Stranka za BiH koja također ima pet zastupnika dobila je Ministarstvo finansija koje će voditi Emir Dedović i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koje će voditi Almir Bečarević.

Sjednica Skupštine KS na kojoj će biti imenovana nova Vlada KS trebala bi se održati do 23. marta. Ove četiri stranke imaju 23 ruke što je komotna većina za odlučivanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...