DENIS HADŽOVIĆ, STRUČNJAK ZA SIGURNOST: "Učešće vojnika iz Hrvatske u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini može biti..."

O vježbama sa Vojskom Srbije i američkom vojskom Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije nedavno postiglo saglasnost, navodno zbog uslovljavanja članice Predsjedništva Željke Cvijanović.

  • Politika

  • 08. Mar. 2023  

  • 7

Proteklih dana nastavljena je polemika oko mogućeg učešća vojnika iz Hrvatske u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, koju su još prošle godine počeli predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić rekao je nedavno da podržava takav angažman vojnika susjedne zemlje, dok ministar Zukan Helez smatra da im to brani Dejtonski mirovni sporazum.

Stručnjaci ocjenjuju da je riječ o bespotrebnoj polemici kojoj pridodaju i onu o održavanju zajedničke vježbe naših Oružanih snaga i Vojske Srbije.

Da je Hrvatska prijateljska zemlja, koja snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na euroatlantskom putu, saglasni su ljudi iz vrha Ministarstva odbrane, ali ih je podijelilo mišljenje oko učešća vojnika susjedne zemlje u misiji Altea.

Prema mišljenju ministra Zukana Heleza prepreka je u dijelu o povlačenju stranih snaga Ankesa 1 Dejtonskog sporazuma.

„U Dejtonskom mirovnom sporazumu vrlo jasno piše da vojske susjednih država ne mogu učestvovati i ne mogu biti angažovane po bilo kom osnovu u BiH. Ja sam legalista i ja se toga držim, ja poštujem Ustav i zakone BiH, a naš Ustav je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma“, ističe ministar odbrane BiH."

U stručnoj javnosti malo je onih koji vide formalno pravne prepreke.

Profesor Duško Vejnović smatra da postoje politički i etički razlozi zbog kojih vojnici iz Hrvatske ne bi bili uključeni u misiju EUFOR-a, ali da je odluka na komandantu ovih snaga.

„Vjerujem da komandanti kao profesionalci imaju u procjeni da ne bi bilo poželjno angažovati one snage koje su učestvovale u ratu 90-ih godina na ovamo.“

Denis Hadžović iz Centra za bezbjednosne studije naziva sve bespotrebnom polemikom, jer učešće vojnika Hrvatske može biti simbolično, a riječ je o zemlji koja je snažan zagovarač članstva naše zemlje u NATO-u. Slično misli i kada je riječ potencijalnoj zajedničkoj vježbi Oružanih snaga sa vojskom Srbije.

„Ta je vježba sa Srbijom bila dogovorena prije par godina, do implementacije nije došlo zbog pogoršanih epidemioloških uslova, tako da ne vidim razloga da se jedna takva vježba ne implementira kao i ova naredna godišnja vježba vezana za „Response“, navodi Hadžović.

„Pa smo se onda opredijelili s obzirom da je odbrana pitanje oko kojeg morate imati konsenzus. Nismo imali konsenzus da te tačke budu na dnevnom redu pa smo se onda opredijelili, nije samo moja odluka, nego odluka sve tri člana da se skinu sva ta pitanja sa dnevnog reda“, poručila je Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH.

O vježbama sa Vojskom Srbije i američkom vojskom Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije nedavno postiglo saglasnost, navodno zbog uslovljavanja članice Predsjedništva Željke Cvijanović.

„Pored svih nesporazuma koje Bosna i Hercegovina i Srbija imaju zajednička vojna vježba bila bi doprinos gradnji međusobnog povjerenja“, smatra profesor Vejnović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...