CINIČNA „ČESTITKA“ ŽENAMA ZA 8. MART: Za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo predložen kažnjavani porodični nasilnik Kenan Magoda a ostaje i ministrica koja nije kaznila nastavnika-pedofila!

Upravo u vrijeme kada su žene u Sarajevu skretale pažnju na sebe i neravnopravan položaj u društvu, nasilje koje se nad njim nekažnjeno provodi, mediji su objavili imena budućih ministara u Vladi Kantona
Sarajevo.

  • Mini market

  • 08. Mar. 2023  08. Mar. 2023

  • 3

Danas je u povodu Osmog marta, Međunarodnog dana žena i u Sarajevu, poput brojnih svjetskih gradova održana protestna šetnja u organizaciji Fondacije CURE. Kako je rečeno, šetnjom su Sarajke "željele ukazati na diskriminaciju žena i nasilje koje
svakodnevno trpe u bosanskohercegovačkom društvu".

Šetnja upozorenja

Jedna od organizatorica šetnje Vildana Džakman medijima je kazala da žena danas nema „u izvršnim tijelima, nema nas tamo gdje se donose najvažnije odluke“. Upravo u vrijeme kada su žene u Sarajevu skretale pažnju na sebe i neravnopravan položaj u društvu, nasilje koje se nad njim nekažnjeno provodi, mediji su objavili imena budućih ministara u Vladi Kantona
Sarajevo.

Riječ je o manje-više istim osobama koji su do sada obnašali ministarske funkcije. Jedno od rijetkih novih lica je Kenan Magoda, kojeg je SDP BiH preložio za ministra sporta i kulture. Magoda je donedavno bio direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, gdje je podnio ostavku. 

Budući da je ostavka koncidirala sa teškim opštužbama koje je protiv njega na društvenim mrežama iznijela njegova bivša supruga, sticao se dojam da se Magoda povlači iz moralnih razloga. No, krivo se mislilo, on se nakratko samo strateški povukao da bi se vratio na još veću funkciju.

Ministar kulture u akciji

Podsjećamo, Magodina bivša supruga Dinka Hasečić je krajem prošle godine objavila na društvenim mrežama bojne
uznemirujuće optužbe za nasilje protiv njega. Pored ostalog navela je da je Općinski sud u Sarajkevu svojevremeno donio rješenje kojim je Magodi izrečena mjera zabrane približavanja „žrtvi nasilja Dinki Hasičić te zabrana uznemiravanja i uhođenja na period od jedne gopdine“.

U obrazloženju Rješenja Općinskog suda je pisalo da je Magoda bivšoj suprugi prišao rekavši: „E sad ću te ubiti, i uhvatio je za vrat i tom prilikom je udarao glavom od zid, a potom uhvatio za ruku i bacio na pod, nakratko izgubila svijest, a kada je
vidjela da se nalaze u haustoru zgrade, bosa i u pidžami je izašla trčeći da se udalji iz zgrade kako je muž ne bi vidio, te nazvala svoje roditelje koji su pozvali policiju...“.

U novoj Kantonalnoj Vladi ostat će i Naida Hota Muminović, ministrica osnovnog i srednjeg obrazovanja. U prethodnom mandatu ona će ostati upamćena isključivo po nedopustivo suzdržanom odnosu prema nastavniku Samiru Alihodžiću, osuđenom za pedofiliju koji se unatoč presudi vratio na radno mjesto u istoj školi. Čekala je ministrica da se o tom skandalu najprije izjasni njena stranka Narod i Pravda, čiji je sekretar Kemal Ademović bio punac nastavnika-pedofila! Nakon toga se priključila osudi skandala koji je zaprepastio javnost u Sarajevu.

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...