KRVAVA BITKA ZA BAHMUT: Zloglasna grupa Wagner u problemima, Prigožin očajan - „Uskraćen mi je pristup komunikaciji s ruskim vlastima..."

U tom kontekstu zanimljiva je i Prigožinova najnovija izjava.

  • Evropa

  • 10. Mar. 2023  10. Mar. 2023

  • 2

ISW tvrdi da ruska plaćenička grupa Wagner uzima "privremenu taktičku pauzu" u istočnom Bahmutu, navodi američki think-tank Insitut za proučavanje rata (ISW). Grupu boraca, uglavnom sastavljenu od kriminalaca regrutiranih iz ruskih zatvora, osnovao je oligarh Jevgenij Prigožin i bila je ključna snaga u opsadi Bahmuta.

Bahmut je već mjesecima mjesto žestokih borbi, a Prigožin je prije nekoliko dana rekao da je preuzeo kontrolu nad istočnim dijelom grada. Međutim, prema Institutu za proučavanje rata (ISW) nije jasno hoće li grupa "zadržati svoju operativnu premoć u budućim ruskim ofenzivama u gradu".

"Nije bilo izvještaja o borcima Wagnera koji izvode ofenzivne operacije iz istočnog Bahmuta u centralne dijelove grada otkako su ruske snage zauzele cijeli istočni Bakhmut koji se nalazi istočno od rijeke Bahmutka 7. marta", navodi ISW.

ISW također vjeruje da je Wagner čekao dok ne stigne dovoljno pojačanja konvencionalnih ruskih trupa.

"Dolazak povećanog broja konvencionalnih ruskih snaga u to područje može sugerirati da ruske snage namjeravaju neutralizirati moguću kulminaciju Wagnerovih ofanzivnih operacija u Bahmutu novim konvencionalnim trupama", dodaje se.

Prigožin: Uskraćen mi je pristup komunikaciji s ruskim vlastima

U tom kontekstu zanimljiva je i Prigožinova najnovija izjava. On je kazao da mu je uskraćen pristup posebnim kanalima za komunikaciju s ruskim vlastima kako bi prestao tražiti municiju za svoje plaćenike.

"Kako bih prestao tražiti municiju, isključen mi je pristup svim posebnim komunikacijskim kanalima u svim uredima i jedinicama, a blokirane su sve propusnice do odjela nadležnih za donošenje odluka."

Osnivač Wagner grupe također je izjavio da mu preostaje jedino putem medija da zatraži dodatne isporuke municije, što i namjerava učiniti.

Prigožin je ranije u više navrata optužio rusko vojno vodstvo da nije opskrbilo vagnerovce municijom koje je bilo dostupno u vojnim skladištima. U februaru je podijelio fotografiju gubitaka ruskih plaćenika koji su navodno poginuli jer im vodstvo regularne vojske nije dostavilo municiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...