ANALIZA IFIMES-a IZ LJUBLJANE: Ko potkopava krhak mir u BiH, koji su propusti Schmidta i Sattlera?

IFIMES je povodom uspostave vlasti nakon održanih Devetih Općih izbora u Bosni i Hercegovini (BiH) pripremio analizu aktualnih političkih događanja. Iz opsežne analize "Bosna i Hercegovina 2023": Ko potkopava krhak mir u BiH?“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

  • Politika

  • 11. Mar. 2023  

  • 4

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1] iz Ljubljane redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i po svijetu. 

IFIMES je povodom uspostave vlasti nakon održanih Devetih Općih izbora u Bosni i Hercegovini (BiH) pripremio analizu aktualnih političkih događanja. Iz opsežne analize "Bosna i Hercegovina 2023": Ko potkopava krhak mir u BiH?“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

- Situacija u BiH dodatno se komplicira ne samo zbog intenziviranja oružanog konflikta u Ukrajini nego i zbog uspostave vlasti nakon oktobarskih Općih izbora 2022. Na nivou BiH vlast su uspostavili: Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH) i stranke tzv. Trojke (Socijaldemokratska partija-SDP, Narod i pravda-NiP i Naša stranka-NS).

Vlada Federacije BiH još nije formirana na osnovu izbornih rezultata iz 2018.godine zbog blokade HDZ-a. Nametanje pojedinih članova Izbornog zakona i nametanje amandmana na Ustav FBiH u izbornoj noći koje je uradio visoki predstavnik Christian Schmidt (CSU/EPP), a koji se neposredno odnose na Federaciju BiH dodatno je zakompliciralo i usložilo odnose u BiH.

Iako je Stranka demokratske akcije (SDA) pobjednik izbora na nivou Bosne i Hercegovine, FBiH i u većini kantona u FBiH pokušava se eliminirati iz buduće uspostave vlasti uz pomoć dijela međunarodne zajednice u BiH. To je uspjelo prilikom formiranja Vijeća ministara BiH, dok rok od 30 dana za formiranje Vlade Federacije BiH još uvijek teče. Inače, cilj obavještajne operacije „Kula, koja se koordinira iz Budimpešte, je srušiti ekonomski sistem FBiH kao važan korak ka disoluciji BiH. Upravo će formiranje nove Vlade Federacije BiH biti lakmus papir (ne)uspjeha obavještajne operacije Kula - navodi se u analizi IFIMES-a.

Naglašen je i negativan utjecaj predsjednika RS-a Milorada Dodika (SNSD) na političke i društvene prilike u BiH.

- Vlada RS je po nalogu Dodika započela obračun sa neistomišljenicima i kritičarima vlasti, jer predloženi Nacrt zakona propisuju ogromne kazne za klevetu, bez javne rasprave i konsultacija sa predstavnicima medija i javnosti. Radi se o kriminalizaciji klevete i uvođenju enormnih novčanih kazni za povredu časti i ugleda u Republici Srpskoj čak u visini i do 60.000 eura i time su najviše pogođeni novinari i mediji.

Istovremeno, Milorad Dodik kršeći i ignorirajući međunarodno pravo, pravnu stečevinu EU i UN, koristeći policiju RS-aprovocira vjerske sukobe između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) i time pokušava izazvati moguće oružane sukobe u BiH - ističe se u analizi.

Kritikovan je i (ne)rad visokih evropskih zvaničnika u BiH.

- Evidentni su (ne)namjerni propusti visokog predstavnika Schmidta i šefa misije EU u BiH Sattlera u kršenju i neprimjeni međunarodnog prava, pravne stečevine EU i UN, političkih blokada i opstrukcija Aneksa B Revidirane državne strategije za progon ratnih zločinaca - smatraju u IFIMES-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...