ZLATKO LAGUMDŽIJA IZ BAKUA: "EU mora pokazati da je igrač u svom dvorištu, a to smo mi - Zapadni Balkan i BiH"

Lagumdžija je kazao da je cilj ovog skupa strahove s kojima smo suočeni pretvoriti u nadu da može biti bolje.

  • Vijesti

  • 11. Mar. 2023  

  • 4

Posljednjeg dana Global Baku Foruma, na kojem je učestvovalo oko 400 bivših i aktealnih predsjednika država, premijera i ministara, te mladih lidera, održan je panel pod nazivom Zapadni Balkan u kontekstu Evropske unije.

Istaknuto je da je važno da zemlje Zapadnog Balkana postanu dio evropske porodice, posebno u aktuelnim uvjetima ugrožene sigurnosti zbog rata u Ukrajini i povećanim ruskim utjecajem.

Moderator panela bio je bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija. Među ostalim, kazao je da cilj skupa strahove s kojima smo suočeni pretvoriti u nadu da može biti bolje.

“Ako Evropa želi da bude svjetski igrač, da parira u nauci, tehnologiji, sigurnosti Americi, Kini pa i Rusiji - u nekim segmentima Evropa mora biti mnogo snažnija i jedinstvenija. Evropska unija mora, da bi bila svjetski igrač, pokazati da je igrač u svom dvorištu, a to smo mi Zapadni Balkan i BiH”, istakao je Lagumdžija, predsjednik Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...