OPOZICIJA IZ USK ZAVAPILA: "Iskorišteni smo kao jazavičari da istjeramo NES iz rupe u krilo SDA"

"Osmorka je mogla biti mudrija, a upozoravali smo ih šta će im se desiti, a oni su čekali prvo da se vlast na nivou Federacije BiH formira", rekao je izvor iz opozicije u USK

  • Politika

  • 13. Mar. 2023  13. Mar. 2023

  • 9

Predstavnici osmorke koja u Krajini neće biti dio vlasti ističu kako su dvije stranke spojile istrage o lažnim diplomama koje će nastojati zaustaviti

Političke stranke stranke NES (bivša A SDA) i SDA postigle su dogovor o zajedničkom formiranju vlasti. Zajedno, imaju 16 glasova i sigurnu većinu (svaka po osam zastupnika). Uz NES ide i jedan poslanik iz SBiH, a uz SDA tri poslanika DF-a, ukoliko oni ne odluče apstinirati od ovakve koalicije. Tako da se u Krajini desilo nešto nezamislivo a to je koalicija NES-a i SDA.

Ostat će da se vidi u idućem periodu hoće li ova koalicija preliti se i na nivo Federacije BiH.

Cijeloj priči predhodio je dogovor da se NES sruši sa vlasti, a da novi saziv Vlade formiraju Pomak, NiP i NS sa SDA.

"SDA je poslala čovjeka u Sarajevo da se to potvrdi. Rekli su nam da se desilo u nevakat, kada je Sebiji Izetbegović upravo poništena diploma, ali su potvrdili dogovor. Kada su iz NES-a uvidjeli da će ostati bez vlasti u USK-u, hitno su reagovali da se organizuje susret dvije stranke na najvišem nivou. Izetbegović je došao na pola puta, oni na pola, desilo se to u Jajcu, gdje je pao dogovor. Iskorišteni smo kao jazavčari da istjeramo NES iz rupe u krilo SDA. Eto to se desilo", kazao je jedan član opozicije za Oslobođenje, razočaran izdajom koju su doživjeli od SDA.

Postavlja se pitanje da li će se i kako sve to odraziti na federalni nivo vlasti. Politički akteri u Krajini mogu razumjeti da je vlast u USK-u bila i ostala od izuzetnog značaja za NES, no interesi SDA leže na višim nivoima.

"Definitivno je da ima nezadovoljnih ljudi u SDA ovom njihovom pogodbom, ali su svi morali da poslušaju naređenje koje je Šemsudin Dedić donio od Bakira (Izetbegovića, op.a.)", kazao je izvor.

Nezvanično, NES dobija premijera USK-a i tri ministarstva, dok im je ista takva ponuda od B3 ranije bila uvredljiva

Na drugoj strani kod osmorke, u kojoj su odgađali rješenje za USK dok ne postigu ono što žele na federalnom nivou, kolege iz Krajine su ih upozoravale i da su bili mudriji, mogli su pretpostaviti šta ih čeka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...