SLAVKO BARIĆ, UMIROVLJENI GENERAL HRVATSKE VOJSKE: "Grupa Wagner je izgubila skoro polovicu svog ljudstva, slijedi veliko finale..."

Umirovljeni general zaključuje da Ukrajina čak 80 posto ovisi o municiji sa Zapada. "Ukrajinci ispaljuju više streljiva dnevno nego što EU proizvede u mjesec dana. Mišljenja sam, s obzirom na sporost, da će veliko finale biti na zimu", kazao je.

  • Evropa

  • 14. Mar. 2023  

  • 1

Umirovljeni general HV-a Slavko Barić gostovao je na N1 i analizirao stanje na bojištu u Ukrajini.

"Ne bih rekao da se nije dogodila ruska ofenziva, dogodila se, samo na drugačiji način nego što smo očekivali. U zadnjih par tjedana vidimo da su prebacili određeni dio svojih snaga na bojišnicu kod Bahmuta. Svim silama se trude osvojiti taj grad. 

Veći dio napada s ruske strane išao je od jedinica Wagner koje u manjim grupama probaju načeti crtu obrane Ukrajinaca. Zapadni dio grada je još uvijek pod kontrolom Ukrajinaca. Ukrajinci su vršili rotaciju svojih snaga kako ne bi došlo do zamora njihovih ljudi. Vrlo su pažljivo radili obranu samog grada", rekao je Barić.

Navodi kako su ukrajinske snage srušile mostove na rijeci koja vodi prema gradu kako bi se odbranili.

"Želja da se ovaj prostor zauzme je toliko velika da Ukrajinci upotrebljavaju masovno zrakoplovna sredstva. Rusi su svjesni toga da zapravo u ovom trenutku počinje mobilizacija jednog dijela snaga koji se obučavao u stranim zemljama. 

Dolazimo do toga hoće li Rusi uspjeti osvojiti Bahmut i siguran sam da su Ukrajinci napravili plan eventualnog izvlačenja i sigurno će do kraja pokušati braniti grad kako bi Rusima nanijeli ogromne gubitke", rekao je te dodao: 

"Bahmut strateški ne bi značio veliku prekretnicu, ali bi omogućio ulazak ruskih snaga dublje u prostor. Ovakva pobjeda bi bila pobjeda koja pobjedniku ne daje velike mogućnosti, nego mu daje vrijeme za odmor i daljnje obuke. Blato je izuzetno veliko, nema daljnjeg pokreta. Bez obzira na to hoće li ući u Bahmut, ova ofenziva će u travnju biti prekinuta."

Barić navodi kako se mora jasno odrediti gdje će biti udar ukrajinske protuofanzive.

"Velike snage bez podrške avijacije i veliki prodori zasad nisu mogući. Vjerojatno će manjim prodorima pronaći slabe točke ruske vojske. Iza grada Hersona se želi napraviti obrambeni zid kako ne bi došlo do dodatnog napada na Krim. Bahmut je kupio vrijeme i Rusima nanio izuzetne gubitke. 

Grupa Wagner je izgubila skoro polovicu svog ljudstva. Od 59, 60.000 ljudstva, izgubili su 29.000 ljudi. To je na neki način obračun ruskih regularnih snaga s grupom Wagner. Napad ovih grupa će biti sve slabiji, a opasnost prijeti od uvođenja profesionalne ruske vojske. Ovdje se radi o utrci s vremenom. Rusija isto želi zamrznuti ovaj sukob", rekao je.

Umirovljeni general zaključuje da Ukrajina čak 80 posto ovisi o municiji sa Zapada. "Ukrajinci ispaljuju više streljiva dnevno nego što EU proizvede u mjesec dana. Mišljenja sam, s obzirom na sporost, da će veliko finale biti na zimu", kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...