PROCURILA SNIMKA SIMULACIJE RUŠENJA AMERIČKOG DRONA: Počela utrka s vremenom, Rusi ne smiju prvi stići do olupine....

Ministarstvo odbrane SAD-a radi na tome da skine oznaku tajnosti sa snimke presretanja. Ruski mlažnjak koji je oborio američki MQ-9 navodno je poletio s okupiranog Krima, iz zračne baze Belbek.

  • Svijet

  • 16. Mar. 2023  

  • 0

Amerikanci se utrkuju s vremenom dan nakon što je ruski vojni zrakoplov oborio njihovu bespilotnu letjelicu iznad međunarodnih voda. Postoji opasnost da će Rusi prvi doći do ostataka oborenog drona u Crnom moru, što bi im pružilo informacije o tehnologiji letjelice i osjetljivim podacima koje je uspjela prikupiti. Bijela kuća rekla je da poduzima potrebne mjere kako bi spriječila da olupina MQ-9 ne padne u "pogrešne ruke", ali i da postoji mogućnost da nikad neće uspjeti izvaditi dron jer je mjesto gdje se urušio "vrlo, vrlo duboka voda".

Američki CBS objavio je animiranu simulaciju incidenta nad Crnim morem, koja prikazuje kako su dva ruska vojna zrakoplova "maltretirala" američki dron prije nego što su ga srušila.

Američka bespilotna letjelica MQ-9 Reaper poletjela je iz svoje baze u Rumunjskoj u utorak ujutro na rutinsku izviđačku misiju, koja obično traje devet do deset sati. Iako dronovi Reaper mogu nositi projektile Hellfire, oboreni američki dron nije bio naoružan. Letio je na visini od 7620 metara u međunarodnom zračnom prostoru 120 km jugozapadno od Krima s uključenim transponderom kad su ga presrela dva ruska borbena zrakoplova.

Jedna od lopatica propelera MQ-9 savijena je u sudaru, a daljinski piloti uspjeli su odbaciti dron u Crno more na "popriličnu udaljenost" od mjesta gdje je došlo do sudara, rekao je dužnosnik američkih zračnih snaga za ABC News. Isti dužnosnik opisao je sudar kao rezultat "čiste nesposobnosti" ruskog pilota čije su akcije bile "potpuno glupe".

Ministarstvo odbrane SAD-a radi na tome da skine oznaku tajnosti sa snimke presretanja. Ruski mlažnjak koji je oborio američki MQ-9 navodno je poletio s okupiranog Krima, iz zračne baze Belbek.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...