PRINCIP JE ISTI, SVE SU OSTALO NIJANSE: Kako smo došli do apsurda da čak i političke stranke građanske profilacije na najgrublji način brane „legitimno predstavljanje“…

-On je Hrvat, kako reče Dragan Čović. Doduše, od njega očekivano, jer njemu nikada nije ni bilo stalo da u pravosuđu BiH sjede sposobni, već podobni.

  • Mini market

  • 17. Mar. 2023  

  • 9

Velika se prašina podigla oko izbora sudije Ustavnog suda BiH. Kako god završi ostaće gorak okus da struka u suštini nikoga ne zanima, tako da su oboje kandidovanih Marin Vukoja, aktuelni sekretar u Parlamentu FBiH i Sanela Gorušanin Butigan, potpredsjednica VSTV-a, od strane onih koji bi trebalo da ih biraju već diskreditovani kao stručnjaci. Kao i uvijek u BiH upali smo u matricu licitiranja ko je veći, ili manji pripadnik nekog naroda, u ovom slučaju Hrvatskog.

“Tko je do sad bio u Ustavnom sudu? Koga mijenja ovaj član sada? Mato Tadić je bio. Tko je on? Hrvat. Imali ste ranije dva Hrvata, dva Bošnjaka, dva Srbina i tri suca međunarodne zajednice u Ustavnom sudu i to treba ostati tako”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Ovim je jasno poslao poruku da Gorušanin Butigan nije "legitimna" Hrvatica, a partneri iz Osmorke će zarad formiranja vlasti morati progutati još jednu knedlu šaljući opasnu poruku svim Hrvatima koji nisu mili HDZ-u da se u BiH nemaju ćemu dobrom nadati. Tako su HDZ-ovi mediji potpuno ignorišući stručnost i sposobnost Gorušanin Butigan slavodobitno objavili da je kandidatkinja radiklanih sarajevskih krugova "otpala", piše "Ljudski.ba".

“U sljedećim godinama ćemo vrlo brzo zamijeniti i jednog bošnjačkog pa drugog bošnjačkog člana suda pa još jednog Hrvata, iako se tako ustavno ne zovu, oni dolaze iz FBiH”, rekao je Čović.

Nakon što je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić "prelomio" otvorila su se vrata za konačni izbor Vukoje. Nije dozvolio Nikšić da mu kako ih nazivaju HDZ-ovi mediji "pištolj-portali, bliski sa bivšim direktorom OSA Osmanom Mehmedagićem koji je završio na "Crnoj listi" određuju koga će podržati SDP.

Na žalost oni koji Gorušanin Butigan, svako iz svojih razloga, ne žele u Ustavnom sudu BiH uopšte se nisu referirali na njenu stručnost koja joj je pomogla da glasovima sudija postane potpredsjednica VSTV-a. Riječ je sutkinji koja se dijelu sarajevske politike zamjerila poništavanjem sudskih odluka kompromitovane sutkinje Lejle Fazlagić koja je godinama u bjegstvu od bosanskohercegovačkog pravosuđa. Naime Gorušanin Butigan nije dozvolila da se sankcionišu novinari koji su pisali o aferi "Reket".

Problem sa Gorušanin Butigan je što i oni koji je brane ne insistiraju na stručnosti, već isključivo želji da se porazi Dragan Čović i politika HDZ-a.Otišlo se i toliko daleko da se zbog pritiska na SDP izvuklo kako je ona kćerka bivšeg istaknutog člana te političke partije.

S druge strane Marinu Vukoji oni što ga opet svako iz svojih razloga žele vidjeti u Ustavnom sudu BiH prikačili su etiketu podobnosti po nacionalnoj osnovi. On je Hrvat, kako reče Dragan Čović. Doduše, od njega očekivano, jer njemu nikada nije ni bilo stalo da u pravosuđu BiH sjede sposobni, već podobni. U protivnom bilo bi upitno da li bi sve istrage koje su se vodile protiv njega završile bez očekivanih rezultata.

Možda Vukoja jeste stručan, ali to je u ovoj situaciji ostalo potpuno po strani.

Manje radikalni sarajevski krugovi po ocjeni medija bliskih HDZ-u Vukoji u profesionalnom smislu nisu puno pomogli. Nespretno nas je predsjednik NIP-a pokušao uvjeriti da je riječ o profesionalcu, nestranačkoj osobi koja je jedino kao takva mogla biti birana za sekretara u Parlamentu BiH. U te priče više ne vjeruju ni djeca , posebno kada ih podebljate s činjenicom da je njega birala i SDA koja je svojevremeno u Ustavni sud po sličnom modelu instalirala Suadu Palavrić. Takav argument samo pojačava utisak da je Vukoja instaliran od strane HDZ-a, jer je SDA dok je bila u vlasti ispunjavala želje svog partnera. Sada nema SDA, ali princip će izgleda ostati isti, piše "Ljudski.ba".

Na žalost, još jednom se pokazalo da je izbor sudija Ustavnog suda BIH prvenstveno političko, a ne stručno pitanje. To najviše odgovara onima koji uporno žele devalvirati značaj ove institucije, kao jedine prepreke za konačno ostvarivanje njihovih ciljeva  koji se ogledaju u želji da se od države ukrade njena imovina i uknjiži na entitete. Još jednom se pokazalo da je najteže biti Hrvat koji ne odgovara HDZ-u. Tako smo došli i do apsurda da čak i političke stranke građanske profilacije na najgrublji način brane legitimno predstavljanje, pa je tako za sudiju važnije ko je pravi Hrvat, a ne šta zna i koliko može.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...