PAKLENI PLAN ALKESANDRA LUKAŠENKA: Masovna hapšenja u Bjelorusiji, tajna služba ima samo jedan zadatak…

Njezina je porodica obaviještena da se ta žena, koja inače nije politički aktivna, sada suočava s krivičnom prijavom nepoznate prirode.

  • Evropa

  • 17. Mar. 2023  

  • 1

Bjeloruska vlada navodno je počela proganjati psihologe širom zemlje i pritiskati ih da prokažu svoje klijente koji se protive ratu u Ukrajini. U srijedu je grupa ‘Bijele kute‘, grupa bjeloruskih zdravstvenih radnika volontera u egzilu, objavila kako je primila izvještaje o neobičnom valu hapšenja psihologa i psihijatara.

Najmanje 20 stručnjaka za mentalno zdravlje privedeno je posljednjih dana, većina njih u glavnom gradu Minsku, rekli su iz ove grupe za The Telegraph. “Neki od njih su nakon ispitivanja pušteni, a neki nisu”, rekao je glasnogovornik Bijelih kuta.

Pritvoreni psiholozi ispitivani su o njihovim političkim stavovima te su izloženi pritisku da prekrše odnos povjerljivosti između pacijenta i ljekara kako bi “nepouzdane” pacijente prokazali vlastima, dodao je.

Jedna je žena iz Minska, koja je tražila da ostane anonimna, rekla za The Telegraph da su bjeloruski službenici tajne službe KGB odveli i zadržali njezinu rodicu, koja je psihologinja, te da se o njoj ništa nije znalo ni čulo sve dok se nedavno nije pojavila u zatvoru visoke sigurnosti, kojim upravlja zloglasna sigurnosna služba.

Njezina je porodica obaviještena da se ta žena, koja inače nije politički aktivna, sada suočava s krivičnom prijavom nepoznate prirode.

Režim Aleksandra Lukašenka, koji uživa ključnu podršku Kremlja, pokrenuo je udar na neistomišljenike nakon neugodnih sigurnosnih propusta te nekoliko napada visokog profila na rusku vojnu opremu u Bjelorusiji, a koje su očito izveli lokalni partizani, upozorile su grupe za ljudska prava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...