SVE SE MOŽE: NASA je pokvareni svemirski brod popravila onako kako to obično radimo s problematičnim laptopom

Svako od nas suočio se u nekom trenutku s "neposlušnim" laptopom ili mobitelom, pa nakon neuspješnih pokušaja dovođenja u red posegnemo za najčešćim i obično uspješnim alatom - resetiranjem. Teško je vjerovati, ali NASA je nedavno napravila nešto sasvim slično s jednim od svojih svemirskih brodova.

  • HiTec

  • 20. Mar. 2023  20. Mar. 2023

  • 0

I to ne bilo kojim. Riječ je o 15 godina staroj letjelici Interstellar Boundary Explorer (IBEX) kojoj je cilj istražiti različite pojave važne za funkcioniranje Sunčevog sistema. Misija je naprosto prevažna da bi zbog nekog tehničkog problema bila prekinuta prije vremena.

I zato, kad ni jednim drugim postupkom nisu uspjeli riješiti teškoće, NASA-ini inženjeri napravili su ono što inače na nekoj drugoj razini vjerovatno rade i sa svojim kućnim gadgetima: ugasili su letjelicu i ponovo je pokrenuli. Odnosno, restartali, rebootali, resetirali...

Zapravo, to izgleda nešto drukčije od uobičajenog kućnog ili uredskog postupka. Iz NASA-e su poslali poruku IBEX-u da se sâm isključi, i stroj je poslušao komandu. Zaljubljenici u naučnu fantastiku sigurno bi se mogli sjetiti slavnog i zlokobnog HAL-a iz "Odiseje u svemiru"' koji je takvu naredbu odbio. A onda je IBEX poslušao i sljedeći nalog, da se ponovo uključi. I uspjelo je, a IBEX je opet postao potpuno operativan.

Šta se zapravo dogodilo s IBEX-om? Kako piše portal Universe Today, 18. februara ove godine na letjelici je došlo do anomalije zbog koje se računar na njoj sam resetirao tokom planiranog kontakta sa Zemljom. Zbog toga je IBEX sam prebacio svoj rad na nešto nalik "safe modu" na kućnim računarima. Ovakva resetiranja kompjutera na letjelici događala su se i ranije, kazali su iz NASA-e, no ovoga puta zemaljski tim je izgubio mogućnost slanja dijela naredbi brodu u procesu oporavka, prenosi Tportal.

Osim toga, nisu uspijevali povratiti upravljivost ni resetiranjem hardvera i softvera na računalima u centru na Zemlji. S druge strane, svi drugi sistemi uredno su radili, ali komande nikako nisu bile procesuirane, pa je i letjelica prestala biti upotrebljiva. I zato su primijenili vječnu mjeru.

Jasno, u svemiru se strojevima ne šalje naredba "ugasi-upali". Postupak koji je predviđen u NASA-i ima svoje ime, "Firecode reset", što označava vanjsko resetiranje letjelice. Upravo to je pokrenuto 2. marta, inače bi upravljači IBEX-om morali čekati rezultate autonomnog restarta zakazanog za 4. mart. Sve je napravljeno na tački kad je IBEX u svom orbitiranju najbliži Zemlji.

IBEX, inače, funkcionira skoro besprijekorno i bez ikakvih problema još od lansiranja u oktobru listopadu 2008. godine. Sve od tada njegova misija je mapirati prostor u kojem se "vjetrovi" sa Sunca sudaraju s onima koji dolaze s drugih zvijezda. Riječ je o iznimno maloj letjelici, veličine otprilike autobuskog točka, a Sunčev sistem istražuje iz orbite oko Zemlje. Svojevrsnim teleskopima prikuplja i istražuje - umjesto svjetla - čestice koje lebde Sunčevim sistemom.

Zahvaljujući IBEX-u dobili smo prvu detaljnu mapu heliosfere koja nam je otkrila iznenađenje, mape su podijeljene sjajnim, lepršavim "vrpcama" nepoznatog porijekla. Naučnici još ispituju podatke pristigle s letjelice kako bi shvatili ovaj fenomen.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...