POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ: „Razumijem kada to govori Kurti, ali ne razumijem kada to govore ovi kod nas, od Vučića smo čuli..."

„Mi smo vidjeli Aneks na Implementacioni plan. On je važan zato što se tu odlučivao dio problema vezano za Zajednicu srpskih opština“, rekao je on.

  • Regija

  • 21. Mar. 2023  

  • 1

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocijenio je da je sastanak u Ohridu bio jedan od rijetkih koji se desio po predvidljivoj agendi.

„Bilo je jasno da će se napraviti takozvani značajan pomak. Ta očekivanja od potpisivanja, razumijem kada to govori Kurti, ali ne razumijem kada to govore ovi kod nas, pogotovo ovi koji su bili u vlasti i parlamentu i znaju da kod nas Briselski sporazum nije ratifikovan“, rekao je Janjić u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

On je kazao da je Aneks iz Ohrida samo dio Implementacionog plana, koji ulazi u Poglavlje 35, javlja Nova.rs.

„Mi smo vidjeli Aneks na Implementacioni plan. On je važan zato što se tu odlučivao dio problema vezano za Zajednicu srpskih opština“, rekao je on.

„Za Kurtija koji je ranije rekao da neće ZSO, sada je Zajednicu prihvatio i time je djelimično srpska strana zadovoljena, jer je to postavila kao pitanje svih pitanja“, dodao je on.

Janjić je rekao i da su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića čuli izjave da će o problemu povratka Srba u institucije sve aktivnosti preduzimati Gabriel Escobar.

Janjić je još naveo i da nam Implementacioni plan donosi vrlo jasnu agendu za mjerenje, kao i mehanizme i rokove.

„To je prvi put od kada postoji Briselski sporazum da se to definiše, sam sporazum donosi nam jednu novu definiciju normalizacije. Tamo se kaže da je cilj normalizacije uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, nema međudržavnih“, rekao je Janjić.

On je ocijenio da je Srbija „proširila prostor za pregovaranje o zaštiti srpske zajednice“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...