EKSKLUZIVNO: Tajna diplomatska ofanziva Iranaca u BiH

Sumnjivi je iranski diplomata, prije dolaska u Sarajevo, boravio u Indiji, Gruziji i Tajlandu, državama u kojima su izvedeni ili planirani napadi na Izraelce?!

  • Politika

  • 24. Okt. 2012  

Pojačane mjere osiguranja nerezidentnog izraelskog diplomatskog osoblja u Sarajevu i drugih zgrada, potencijalnih meta terorističkih napada koje su na snazi od sredine jula, nakon terorističkog napada na autobus s izraelskim turistima u bugarskom ljetovalištu Burgas, u posljednja su dva mjeseca dodatno pooštrene, zbog novih prijetnji na koje su bh. sigurnosne agencije upozorene u međunarodnoj razmjeni obavještajnih podataka.

Alarm za uzbunu je, kako doznaje Slobodna Bosna, upaljen nakon što je u BiH evidentiran ulazak nekolicine „diplomata“ iz Irana, za koje se vjeruje da su visoki oficiri Iranske revolucionarne garde - Quds snaga (IRGC).

I mada je obavještajna služba IRGC-a u BiH aktivno i brojno prisutna već godinama, još iz ratnog perioda (službeno je obavještajna suradnja s Iranom započela 1994., a formalno je prekinuta '96., poslije upada IFOR-a u kamp na Pogorelici), ovoga je puta domaćim sigurnosnim agencijama skrenuta pozornost na samo jednog oficira s diplomatskom putovnicom.

Sumnjivi je diplomata, naime, prije dolaska u Sarajevo, boravio u Indiji, Gruziji i Tajlandu, državama u kojima je početkom godine izvedeno ili planirano više terorističkih napada s istom metom - izraelskim diplomatama?!

I mada, zbog tajnosti međunarodne operacije, Slobodna Bosna nije uspjela doznati identitet tajanstvenog iranskog „diplomate“ na privremenom radu u Sarajevu, čije se prisustvo dovodi u izravnu vezu s terorističkim akcijama diljem svijeta, činjenica je da je angažman obavještajne službe Iranske revolucionarne garde u BiH već odavno demaskiran.

U BiH su, naime, prisutne dvije iranske obavještajne službe: prva djeluje pri tamošnjem Ministarstvu sigurnosti i informiranja (MOIS), a druga je obavještajna služba Iranske revolucionarne garde (IRGC).

I dok MOIS kojim u BiH rukovodi Abolghassem Rafie Parhizkar, prema svim procjenama, ima manji broj operativaca, koji stižu iz Austrije (njihovo se regionalno sjedište nalazi u Beču), špijunska je mreža IRGC-a neuporedivo veća, budući da su za dugogodišnjeg boravka u BiH izgradili kvalitetnu infrastrukturu, računajući i nemali broj domaćih suradnika i simpatizera. (S. Mijatović)

(Cijeli tekst pročitajte u novom broju Slobodne Bosne koji je u prodaji od srijede, 24. oktobra)

trenutak ...