ANALIZA BRITANSKOG LISTA: Drugi najmoćniji čovjek svijeta ima dvije opcije za okončanje rata

Kad u srijedu mahne Xiju u znak pozdrava, Putin će se nadati da je osigurao podršku Kine. Ali...

  • Svijet

  • 21. Mar. 2023  

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin kockao se vlastitom budućnošću i budućnošću svoje zemlje kad je pokrenuo najveći rat u Europi posljednjih nekoliko generacija, od Drugog svjetskog rata. Kineski predsjednik Xi Jinping, vjerovatno druga najmoćnija osoba na planeti, mogao bi, imati velik utjecaj na ishod rata. No, pitanje je može li on tome stati na kraj i želi li to stvarno.

To su pitanja koja su mnogima bila na umu dok je kineski predsjednik slijetao u Moskvu u ponedjeljak ujutro. Izravni pregovori između Ukrajine i Rusije zastali su prije mnogo mjeseci i trenutačno se čini nemogućim da bilo koja strana učini neki ustupak koji bi drugoj strani bio dovoljno dobar da ga prihvati.

Dva su načina na koja Xi može presjeći taj ‘Gordijev čvor‘, kako stoji u analizi britanskog The Telegrapha. Prvi je da poruči Putinu da se uozbilji, prihvati da nikad ne može dobiti ovaj rat te da je vrijeme za povlačenje "sačuvanog obraza". To je poruka na koju su Ukrajina i njezini zapadni saveznici javno pozivali Xija da je uputi u Moskvi. Za bilo kakvu šansu za uspjeh u tome, Xi bi pritom morao biti spreman na neko poprilično brutalno diplomatsko ‘zavrtanje ruke‘.

Xijev hod na vršcima prstiju

Kremlj bi u tom slučaju morao učiniti značajan i za Moskvu bolan ustupak, koji bi vjerojatno uključivao odricanje od velikog dijela teritorija koji je Rusija okupirala, kako bi stvar uspjela. Xiju bi vjerovatno također trebalo da Ukrajinci odustanu od nekih svojih deklariranih ratnih ciljeva, vjerojatno počevši od Krima, na kojem Kijev inzistira - no, u Kijevu Xi ima daleko manji utjecaj.

Kineski predsjednik trenutačno ima izrazit utjecaj u Moskvi, a Peking je u posljednje vrijeme pokazao i iznenađujuću vještinu u ulozi mirovnog posrednika. Tamošnja je vlada ranije ovog mjeseca ‘izvukla iz šešira‘ diplomatskog ‘zeca‘ u obliku približavanja i napretka odnosa između Saudijske Arabije i Irana. No, kako se navodi, teško je zamisliti štap ili mrkvu koje bi Xi mogao izvući u Moskvi, a koje drugi akteri već nisu ponudili.

Druga opcija je popustiti, prihvatiti da će ovaj rat biti odlučen na bojnom polju te dati Putinu ono što mu je potrebno za pobjedu.

To bi, pak, bilo u potpunoj suprotnosti s ciljem Zapada da Ukrajini omogući bolju pregovaračku poziciju kada dođe vrijeme za dijalog, odnosno pregovore. No, to bi također za kineskog čelnika značilo skočiti s obje noge u močvaru po kojoj Xi oprezno, na vršcima prstiju, gazi posljednjih godinu dana.

To bi ugrozilo odnos Kine s najvećim trgovinskim partnerima, dovelo bi je u izravni sukob sa Zapadom i potopilo njezin kredibilitet kao nesvrstanog aktera. A k tome, ne postoji jamstvo da će bi sve to polučilo uspjeh. S obzirom na ove prepreke, postoje razlozi za razmišljanje kako Xi nema namjeru pokušati učiniti nemoguće.

Prošlog mjeseca, kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je prijedlog mirovnog plana u 12 tačaka.

Putin bi se mogao zapitati...

Njime se poziva na nastavak mirovnih pregovora s ciljem deeskalacije napetosti i konačnog postizanja prekida vatre, ali ne nudi se konkretan plan kako doći do toga. Govori se o suverenitetu Ukrajine, ali se ne spominje rusko povlačenje, što iritira Kijev.

Jedini izričiti prijedlozi koje kineski dokument sadrži - potvrđivanje sporazuma o žitu kako bi se održala i nastavila globalna opskrba hranom, osuda korištenja nuklearnog oružja i prijetnje njime, potpora Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da osigura sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana - su oni s kojima se ionako svi već slažu.

Stoga je moguće da iza poznate, tople kinesko-ruske retorike o neograničenom partnerstvu dviju zemalja i dva moćnika, Xi zapravo nema namjeru učiniti puno kako bi pomogao svom savezniku u Kremlju, navodi se u analizi Telegrapha. Kad u srijedu mahne Xiju u znak pozdrava, Putin će se nadati da je osigurao podršku Kine da završi rat pod ruskim uvjetima.

No, možda će istovremeno biti manje siguran kada su u pitanju namjere njegovog kineskog saveznika i mogao bi se zapitati koja je uopće svrha ovog partnerstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...