VUKOTA GOVEDARICA U NSRS-u: "Ko je pisao zakon, nije ministarstvo pravde RS-a to je jasno; Srbija je..."

(...) klevetu dekriminalizovala, a kazne su minimalne.

  • Mini market

  • 21. Mar. 2023  21. Mar. 2023

  • 0

Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a, u toku rasprave o nacrtu Krivičnog zakonika, kaže da su kazne predviđene za klevetu i uvredu drakonske i neshvatljivo je da idu do cifre od čak 120 000 KM.

"Srbija je klevetu dekriminalizovala, a kazne su minimalne od 650 KM do 3 300 KM", kaže Govedarica.

Smatra da Zakon neće sve podjednako pogoditi. Uporedio je građane koji bi npr. na nekom privatnom okupljaju kritikovali vlast, prošli sa manjim kaznama, a oni koji su u političkom životu, platiće veće kazne, prenosi BN TV.

"Ovaj zakon je neprihvatljiv jer na primjer, nadležni godinama kriju sve ugovore o izgradnji autoputeva i onda kad mi nešto saznamo o tome, kažemo javno, suočićemo se sa tužiocima i krivičnim zakonom i drakonskim kaznama", smatra Govedarica.

On je, između ostalog, kazao da iz onog što je napisano u Nacrtu zakona može zaključiti da Ministarstvo pravde uopšte nije pisalo taj zakon, već neko drugi.

"Da li je to pisao neko iz nekog otuđenog centrića moći ne znam, ali je jasno da to nije pisalo Ministarstvo pravde. Vidi se da je autor neko ko je stari komunistički kadrovik i ko zna kako je to funkcionisalo u onom društvu", istakao je Govedarica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...