JOHANN SATTLER U PREDSJEDNIŠTVU BiH KOD DENISA BEĆIROVIĆA: Kandidatski status za članstvo BiH u EU...

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

  • Društvo

  • 21. Mar. 2023  21. Mar. 2023

  • 1

Tokom razgovora sagovornici su se složili da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Ambasador Sattler je na početku razgovora čestitao članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećiroviću na konkretnim aktivnostima s ciljem dinamiziranja rada Predsjedništva BiH i ubrzanja procesa evropskih integracija.

Bećirović je naglasio da se Bosna i Hercegovina jasno opredijelila za evropske i evroatlantske integracije, i da je potrebno intenzivirati aktivnosti na tom planu. On je istakao da je kandidatski status za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji obaveza svih nivoa vlasti, da ubrzaju korake u realizaciji preporučenih mjera.

Proces evropskih integracija zahtijeva sveobuhvatno prilagođavanje politika, institucionalnog okvira i pravnog sistema sa ciljem dostizanja evropskih standarda u svim oblastima.

Ambasador Sattler je naveo da je dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini snažan podstrek svim akterima na političkoj sceni da intenzivnije rade na realizaciji potrebnih reformi, a građanima ohrabrenje da je evropska perspektiva moguća.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ocijenio je da reforme koje su potrebne na evropskom putu nisu samo tehnički uslovi za napredak, nego i instrumenti koji će građanima Bosne i Hercegovine omogućiti bolji život, prenosi Fena.

Proces pravne harmonizacije i prihvatanja evropskih standarda podrazumijeva opsežne unutrašnje reforme koje će se povoljno odraziti na sve ekonomske i političke aspekte života građana Bosne i Hercegovine.

Bećirović je, između ostalog, rekao da uz zajednički pristup sa Evropskom unijom možemo graditi, ne samo evropsku, već i globalnu stabilnost i sigurnost.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...