AMIR EFENDIJA MAHIĆ O NEMILOM DOGAĐAJU U KOZARCU: "Više smo profitirali nego ona strana! Ojačali smo kao Bošnjaci" (VIDEO)

Pristisci na vjerske službenike nikada nisu bili veći. Mahić se osvrnuo na trenutna dešavanja, te rekao u kakvoj atmosferi dočekuje ramazan.

  • Politika

  • 22. Mar. 2023  22. Mar. 2023

  • 1

Dolaskom akšama večeras nastupa odabrani mjesec islamskog kalendara i najdraži gost naših domova – ramazan, mjesec Allahove milosti i mjesec početka objavljivanja posljednje Božije objave ljudima – Kur'ana.

O važnosti ovog mjeseca, njegovoj toplini i ulozi u ukupnoj vjerskoj, ali i kulturnoj i umjetničkoj tradiciji u Bosni i Hercegovini, ali i oko događaja koji se desio u Kozarcu jer on, navodno, mrzi svetog Savu, Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i Srbe, govorio je za televiziju Hayat Amir efendija Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

Prošao je kroz težak period.

Kazao je ko mu je u svemu tome bio najveća podrška.

"Bila je to porodica. Doveden sam u situaciju kada je bilo turbulentno i kada sam mogao da vidim odraze onoga na šta sam ljude pozivao. Ako imate oslonac u svojoj kući onda lakše podnesete vanjske udare. To se kod mene desilo. Desio se čitav niz pojedinaca koji su stali iza mene, daleko više nego što ja mislim da to zaslužujem. Porodica je odraz toga da je nešto zdravo u toj porodici. Zahvalan sam Bogu što me počastio takvim okruženjem, pa nisu moju muku dodatno otežali. Osjećali smo se da smo sretni. Oni su nešto što je vrijedno", rekao je ef. Mahić.

Pristisci na vjerske službenike nikada nisu bili veći. Mahić se osvrnuo na trenutna dešavanja, te rekao u kakvoj atmosferi dočekuje ramazan. Kaže da u svemu ovome pokušava pronaći nešto dobro.

"Da ne vrijedimo ne bismo imali iskušenja. Ovo stanje koje je zadesilo vjerske službenike, da su određeni pristici usmjereni ka istima su dokaz da vrijede, da čine pozitivne korake. U svakom stanju vjernik pronalazi način da se s njime nosi. Ništa ne doživljavamo kao kaznu. Mi to doživljavamo kao trenutak ispita. To je ono što svakoga od nas može samo stepen po stepen da diže. U onim momentima u kojima smo u turbulencijama, stavljeni smo u kušnju. Radujem se ramazanskim danima. Samo će dodatno uljepšati moj život. Mi ćemo samo biti sretniji. Sreću nam niko ne može oduzeti", kazao je ef. Mahić.

Situacija u kojoj se našao, kako kaže Mahić samo ga je dodatno ojačala.

"Ojačala je ne samo mene nego i one koji me okružuju. Čini mi se da nas je kao Bošnjake ovo ojačalo. Više smo profitirali u ovome nego ona strana koja je pokušala napraviti dramu i težak životni tok. Došli smo do nečega što nas je ujedinilo. Zahvalan sam Allahu dž.š. što nas je osnažio i ujedinio", istakao je ef. Mahić.

Govorio je i o tome koliko je važno da su Bošnjaci ujedinjeni. Kaže da je tup uno faktora koji utječu na naše nejedinstvo. Mi smo kao narod upravitelji sudbine.

"Bitne su neke stvari koje garantuju opstanak naše vjere, domovine. Vjerovatno je to usud našeg historijskog iskustva u kojem smo bili i živjeli. Mi smo napokon postali narod koji je faktor u ovoj državi. Još uvijek se najbolje ne snalazimo. Još jedna činjanica jeste nejedinsvo u pogledu elementarnih stvari. Ove prilike su prilike da to malo preistpitamo, da damo sebi do znanja koliko smo mi jedni drugima bitni. Kada preuzmemo određene odgovornosti onda na tome treba da ustrajemo. Tu nema popuštanja. Nadam se da ćemo i mi kao narod doći do faze u kojoj ćemo moći kazati da imamo jasne stavove i da niko između nas ne postavlja stvari", rekao je ef. Mahić.

Iako je kao dijete bio zatočenik logora on danas uči o lijepom odnosu među ljudima. Kaže da je mržnja najveće zlo koje se može desiti, te da nemamo pravo da je propagiramo. Nikome ne bi poželio da mrzi.

"Sve ono što se desilo od zla ovom narodu je upravo zbog mržnje. Mržnja je nešto što bi najgore moglo da se desi. Radim sve da nijedan elemenat mržnje ne dođe do izražaja kod onih kod kojih mogu doprijeti naše riječi. Ako neko može da ubije bebu od 2 mjeseca, možete li da zamislite koliko je to zlo. Niko to sebi ne smije dozvoliti. To je najgore stanje u koje čovjek može da dođe. Pokušavamo kazati koliko je to zlo i koliko ne smije da ima prostora kod razumnog čovjeka. To ne ide na čast bilo kome. I ja sam od onih čije su porodice ubijene. Veća tragedija je biti u ulozi ubice. Mi to ne želimo nikome priuštiti. Mržnja ne smije da ima prostor kod nas. Onaj ko ima u sebi ljepotu on će prepoznati tu ljepotu kod muslimana", kazao je ef. Mahić.

Osveta nikada nije bila dio islama, dok se danas o islamu govori u negativnom kontekstu. Osvrnuo se i na to da li danas loše o islamu pričaju oni koji ne poznaju islam.

"Čovjek priča o onome što ne poznaje. Mi smo danas svjedoci da je ovo stoljeće započelo sa teškim pogledom prema islamu. To je jedna naoblaka, crno turbulentno vrijeme. Ne znam kako da damo odgovor. To nije islam. Ponosan sam na svoj narod što nismo od osvetničkog naroda. Ljudi korak po korak idu dalje ka svojoj tragediji", govori ef. Mahić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...