KAKO HDZ I VLAST U ČAPLJINI DISKRIMINIRAJU BOŠNJAKE VEĆ 20 GODINA: Ef. Šuta objašnjava u kako teškoj situaciji žive Bošnjaci (VIDEO)

"Bošnjaci su primorani da se bave zemljoradnjom i poljoprivredom i to je jedini izvor primanja", kaže on.

  • Politika

  • 25. Mar. 2023  

  • 10

Proces formiranja vlasti na području Federacije BiH u završnoj je fazi.

Jasno je da potpredsjednik Refik Lendo neće dati potpis na novu Vladu koju čine stranke Trojke plus i HDZBiH. I dok se SDP, NS i NIP bore za fotelje u vlasti, dok Nermin Nikšić trlja ruke jer se nada da će nakon jednog neuspješnog premijerskog mandata dobiti novu priliku, jer u suprotnom bi završio na birou – malo da iko od njih priča o bilo čemu osim o vlastitom uhljebljavanju. Sramota, prenosi televizija Hayat.

Laži, manipulacija i licemjerje, bezidejna politika po matrici – daj meni jer SDA ne valja. A sve do sada viđeno je i gore od onoga što je SDA ikada radila. Ali važno je manipulisati činjenicama i lažnom retorikom ubijediti javnost u svoje laži.

Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice bi prema svemu sudeći trebao dobiti SDP. Ako plan prođe, ako reaguje Visoki predstavnik, to će se i desiti. I šta onda? Hoće li budući ministar iz SDP-a biti bolji od aktuelnog Edina Ramića koji je i sam bio protjeran i vratio se u mjesto Osmaci?

Prejudicirati ništa nećemo, ali ćemo dati primjer HDZ-ovog odnosa prema Bošnjacima u mjestima gdje su Bošnjaci manjina. Posjetili smo nedavno Čapljinu. Prema Popisu iz 2013. godine u Čapljini živi najviše Hrvata. Duplo više nego Bošnjaka.

U emisiji ‘Mjesto povratka’, Adem ef. Šuta glavni imam IZ Čapljina, govorio je o životu u ovom gradu.

"Život u Čapljini je, kada se posmatra s egzistencijalne strane, gotovo isti kao i u ostatku zemlje",objašnjava glavni imam MIZ Čapljina Adem ef.Šuta.

No specifičan je ovdje odnos vlasti i odgovornih pojedinaca u vlasti grada Čapljina.

"Mi Bošnjaci nemamo pristup radnim mjestima u gradskim strukturama. Tu ima jedan ili nijedan Bošnjak u posljednjih 20 godina. Ljudi se snalaze. Bošnjaci su primorani da se bave zemljoradnjom i poljoprivredom i to je jedini izvor primanja", kaže on.

Proizvede se od 10-50 tona robe što opet sve završi na kraju na lokalnoj pijaci. Potrebno je da se otvore nove prilike za plasman tih proizvoda kako bi se olakšao život tim ljudima.

"Najveći pobjednik u procesu povratka je čovjek. Govorim o Bošnjacima koji su se 80 posto vratili na svoja ognjišta. Ako bismo radili analizu, od početka povratka do danas, toliko godina je prošlo, i jedini je zapravo plus to što su se vratili. Tim ljudima u prvom mahu jesu obnovljene kuće, ali izostala je podrška da se tim istim ljudima obezbjede radna mjesta da egzistiraju", kazao je ef. Šuta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...