NOVA STUDIJA OTKRIVA: Šta se događa ukoliko pacijenti s virusnim infekcijama dobiju antibiotike…

S obzirom na ograničenja retrospektivne studije poput ove, kliničko ispitivanje, koje su Hovind i njene kolege nedavno započeli, nužno je kako bi se tačno odredilo treba li davati antibiotike pacijentima primljenima u bolnicu s najčešćim respiratornim infekcijama, dodala je.

  • Zdravlje

  • 27. Mar. 2023  

  • 0

Antibiotici se daju većini pacijenata koji su primljeni u bolnice s akutnim virusnim infekcijama kako bi se spriječila dodatna bakterijska infekcija, no ova praksa možda ne povećava izglede za preživljavanje, ukazuje novo istraživanje.

Znanstvenici su istraživali učinak korištenja antibiotika na preživljavanje kod više od 2.100 pacijenata u norveškoj bolnici između 2017. i 2021. i otkrili su da davanje antibiotika osobama s najčešćim respiratornim infekcija vjerovatno ne umanjuje rizik od smrti unutar 30 dana.

Antibiotici su na vrhuncu pandemije bili prepisivani za oko 70 posto pacijenata oboljelih od COVID-19 u nekim zemljama, što je možda doprinijelo pojavi patogena otpornih na antibiotike.

Novi podaci, koji još uvijek nisu objavljeni u medicinskom časopisu, upućuju na to da postoji "ogromno prekomjerno korištenje antibiotika", rekla je glavna autorica istraživanja Magrit Jarlsdatter Hovind sa Univerziteta u Oslu.

Prekomjerno korištenje antibiotika je pomoglo mikroorganizmima da postanu otporni na mnoge medicinske postupke, što znanstvenici smatraju jednom od najvećih prijetnji za svjetsko zdravlje.

Istraživanje se odnosilo na pacijente koji su bili pozitivni na virusne infekcije poput gripe, respiratorni sincicijski virus ili COVID-19 dok su oni s bakterijskim infekcijama bili isključeni iz analize.

Ukupno je 63 posto od 2111 pacijenata dobilo antibiotike za respiratorne infekcije tokom njihovog bolničkog liječenja, a unutar 30 dana ih je umrlo 168, od kojih svega 22 nisu koristila antibiotike.

Istraživači su otkrili da su oni kojima su prepisani antibiotici tokom boravka u bolnici imali dvostruko veće šanse da će umrijeti unutar 30 dana od onih koji nisu dobili antibiotike.

Liječnici se moraju usuditi ne davati antibiotike, umjesto da daju antibiotike za svaki slučaj, rekla je Hovind.

S obzirom na ograničenja retrospektivne studije poput ove, kliničko ispitivanje, koje su Hovind i njene kolege nedavno započeli, nužno je kako bi se tačno odredilo treba li davati antibiotike pacijentima primljenima u bolnicu s najčešćim respiratornim infekcijama, dodala je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...